Karnawał w pełni oraz mrozy skłaniają do rozpoczęcia styczniowych
wpisów od receptur na trunki ;) Dziś glögg z sokiem pomarańczowym i imbirem.
Wcześniej podawałam już dwa przepisy tego typu: Red Christmas Glögg – z
czerwonym winem i sokiem porzeczkowym – i White Christmas Glögg – z cydrem.
700 ml czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego wina
500 ml soku pomarańczowego
skórka z połowy pomarańczy
3-4 cm kawałek imbiru
2 laski cynamonu
5 goździków
5 całych nasion wyłuskanych z ziaren zielonego kardamonu
7-9 łyżek miodu
migdały
rodzynki
125 ml wódki, rumu lub brandy
Migdały zalać wrzątkiem. Po 15-30 minutach usunąć skórki.
Cienko obrać skórkę z pomarańczy. Imbir pokroić na
plasterki. Zagotować w garnku sok pomarańczowy, wrzucić do niego skórkę
pomarańczową, imbir, cynamon, goździki i kardamon. Gotować pół godziny na małym
ogniu.
Przelać wywar przez sito do drugiego garnka, dodać miód oraz
wino. Podgrzewać na małym ogniu do temperatury około 70°C (wyższa temperatura
spowoduje ulotnienie się alkoholu). Dodać wódkę, podgrzać, jeśli jest taka
potrzeba.
Rozlać glögg do szklaneczek, wrzucić do każdej kilka
rodzynków i migdałów.
Inspiracja: blog Przepisy z podróży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz