Narzekacie na przerwy reklamowe w telewizji? Niesłusznie ;)
To potrawa, którą wymyśliłam i przygotowałam podczas nieoglądania reklam jednego
z odcinków serialu „Midsomer Murders” ;) Zapewniam, że nie jest
trująca ;) Pozdrowienia dla fanów serialu.
500 g dyni pozbawionej gniazda nasiennego i skórki
200 g koziego sera
garść orzechów włoskich
1 dymka
1 łyżeczka soku z cytryny
oliwa
mielony kumin
sól
czerwony pieprz
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię
pokroić na plastry, posmarować oliwą i ułożyć na blasze. Posypać plastry
dyni świeżo zmieloną solą i mielonym kuminem. Piec w temperaturze 200°C
przez 30 minut (piekłam w górnej komorze piekarnika z włączoną grzałką górną i
termoobiegiem). Sprawdzić patyczkiem, czy dynia jest miękka. Jeśli nie,
przedłużyć czas pieczenia.
Posiekać orzechy włoskie. Pokroić dymkę. Włożyć orzechy i
dymkę do miseczki, dodać 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól i świeżo
zmielony czerwony pieprz. Wymieszać sos.
Pokroić kozi ser w kostkę. Na talerzach ułożyć dynię,
posypać ją kozim serem i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz