czwartek, 28 stycznia 2016

Pieczona dynia z kozim serem i orzechami


Narzekacie na przerwy reklamowe w telewizji? Niesłusznie ;) To potrawa, którą wymyśliłam i przygotowałam podczas nieoglądania reklam jednego z odcinków serialu „Midsomer Murders” ;) Zapewniam, że nie jest trująca ;) Pozdrowienia dla fanów serialu. 

500 g dyni pozbawionej gniazda nasiennego i skórki
200 g koziego sera
garść orzechów włoskich
1 dymka
1 łyżeczka soku z cytryny
oliwa
mielony kumin
sól
czerwony pieprz

Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię pokroić na plastry, posmarować oliwą i ułożyć na blasze. Posypać plastry dyni świeżo zmieloną solą i mielonym kuminem. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut (piekłam w górnej komorze piekarnika z włączoną grzałką górną i termoobiegiem). Sprawdzić patyczkiem, czy dynia jest miękka. Jeśli nie, przedłużyć czas pieczenia.

Posiekać orzechy włoskie. Pokroić dymkę. Włożyć orzechy i dymkę do miseczki, dodać 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól i świeżo zmielony czerwony pieprz. Wymieszać sos.

Pokroić kozi ser w kostkę. Na talerzach ułożyć dynię, posypać ją kozim serem i polać sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz