To podrasowana, bardzo udana, wersja dziecięcego deseru ;) Czerwony
ryż atrakcyjnie wygląda i ma lekko orzechową nutę, a chmurka bitej
śmietany z dodatkiem nasion wanilii nie tylko niesamowicie pachnie, ale i
smakuje niebiańsko ;) Wprowadziłam
trochę zmian do przepisu, między innymi zastąpiłam niesłodzone mleko migdałowe
mlekiem bez laktozy, a aromat migdałowy — amaretto. Na zdjęciach jest ryż podany
na gorąco, więc śmietana się nieco rozpływa. Można go jednak również jeść na
zimno, a nawet przechowywać przez kilka dni.
160 g czerwonego ryżu
500 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka amaretto
150 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
½ laski wanilii
W rondlu zagotować ryż na mleku z cukrem. Zmniejszyć ogień,
przykryć rondel i gotować, aż ryż będzie miękki, a mleko się wchłonie (ok.
25-40 minut). Od czasu do czasu mieszać, zwłaszcza gdy mleka będzie już
niewiele. Po zdjęciu z ognia wymieszać z łyżką amaretto.
W misie robota umieścić śmietanę i cukier puder. Przeciąć
laskę wanilii wzdłuż, wyskrobać czubkiem noża nasiona i dodać je do śmietany.
Ubić śmietanę tak, by była sztywna.
Podawać na ciepło lub zimno z porcjami bitej śmietany. Można
przechowywać sam ryż w zamkniętym pojemniku przez kilka dni w lodówce.
Jeśli się sklei, należy dodać do niego odrobinę mleka i wymieszać.
Inspiracja: Rachel Khoo, Mała paryska kuchnia.
O ja też muszę coś takiego wypróbować w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuń