czwartek, 19 stycznia 2017

Zupa z dyni i suszonych pomidorów według Gina D'Acampa


To zupa dla tych, którzy nie przepadają za dynią ;) Koniecznie ją wypróbujcie, bo jest znakomita. Dodatek suszonych pomidorów w niezwykły sposób zmienia smak poczciwej zupy ;) Kiedyś zrobiłam ją bez gałązek selera naciowego, była wtedy bardziej delikatna. Gino umieścił przepis w książce o gotowaniu w 20 minut i rzeczywiście jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Sugerował też wykorzystanie dyni, z której robi się lampiony w Halloween, ale zwykle do tego przepisu używam odmiany butternut. Łatwo z niej zdjąć obieraczką do warzyw skórkę, co zbliża czas gotowania do owych upragnionych, jedynych 20 minut ;)

2 łodygi selera naciowego (można pominąć)
500 g miąższu dyni
2 ząbki czosnku
100 g suszonych pomidorów w oleju
50 g masła
800 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki pestek dyni
sól
czarny pieprz

Z selera usunąć twarde włókna i pokroić go w plasterki, a obraną dynię w niedużą kostkę. Czosnek posiekać drobno, a pomidory grubo. 

W dużym rondlu roztopić masło, potem włożyć do niego dynię, seler oraz czosnek i smażyć 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory i smażyć, mieszając, przez kolejne 2 minuty. 

Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez 12 minut, niekiedy mieszając. 

Zdjąć rondel z ognia i zmiksować ręcznym blenderem, uważając, aby zupa nie pryskała. 

Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Przed podaniem porcje zupy przybrać pestkami dyni.


Inspiracja: Gino D’Acampo, Gotowanie po włosku w 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz