Biff à la Lindström to szwedzkie mielone kotlety wołowe z dodatkiem kaparów oraz marynowanych
buraczków. Szybko się je robi, są efektowne i smaczne. Minęły zaledwie cztery
dni, a znów mam na nie ochotę ;)
500 g wołowiny (może być mielona)
1 cebula
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki kaparów
2 łyżki marynowanych wiórków z buraczków
4 żółtka
1 łyżka sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz
olej
1 łyżka masła
Zmielić wołowinę. Posiekać cebulę. Drobno pokroić szczypiorek.
Do wołowiny dodać cebulę, szczypiorek, kapary, buraczki, żółtka, sos Worcestershire,
sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Uformować cztery płaskie, okrągłe
kotlety.
Smażyć na oleju. Pod koniec smażenia położyć na każdym kotlecie
odrobinę masła i poczekać aż się rozpuści.
Narobiłaś mi na nie ochoty. Robiłam kiedyś, ale z gotowanymi buraczkami, pora na takie klasyczne ;)
OdpowiedzUsuń