niedziela, 30 maja 2021

Lody szafranowe



Przed laty, gdy mój syn był zafascynowany kuchnią perską, obchodziliśmy Nouruz — Nowy Rok, przypadający na równonoc wiosenną. W menu zagościły smażona ryba, szafranowy ryż, sałatka, kokosowe ciasto i lody, które okazały się tak pyszne, że niedługo później pojawiły się na wielkanocnym stole, wzbudzając zachwyty gości.

Osoby na diecie Low FODMAP powinny uważać na pistacje lub całkowicie z nich zrezygnować i pamiętać o wzięciu enzymu laktazy.

We wspólnym gotowaniu dań kuchni perskiej wzięły udział także Marta, która stworzyła akcję W 80 przepisów dookoła świata, oraz Ania.

 

4 żółtka

210 g cukru (łyżeczkę odłożyć do moździerza)

250 ml mleka

szczypta soli

¼ łyżeczki szafranu

2 łyżki wody różanej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

300 ml śmietany kremówki

 

pistacje

płatki róż — świeże lub suszone


Ubić żółtka z cukrem, aż będą puszyste. W tym czasie w rondlu zagotować mleko, a szafran utrzeć z łyżeczką cukru w moździerzu. Dodać nieco gorącego mleka do szafranu i wymieszać. Do rondla z mlekiem dodać szafran, szczyptę soli i ubite żółtka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Uważać, aby się nie zagotowało. Masa powinna mieć temperaturę 71-77°C. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wodę różaną i ekstrakt z wanilii. Schłodzić przez kilka godzin lub całą noc w lodówce, ewentualnie dać na godzinę do zamrażalnika.

Postępując według instrukcji maszynki do kręcenia lodów, przygotować je, a potem wstawić do zamrażalnika. Przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami oraz płatkami róż.



4 komentarze:

  1. Moja relacja z szafranem jest skomplikowana, nie jest jego wielką fanką, ale może deser z jego udziałem, do tego lody, to byłby strzał w 10 jeśli chodzi o moje kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj koniecznie. Lubię desery i perfumy z szafranem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I to jest właśnie nieszablonowy przepis jakiego poszukiwałem dla dzieci na weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis :)

    OdpowiedzUsuń