niedziela, 23 kwietnia 2017

Wieprzowe medaliony w sosie grzybowym z marsalą według Gina D'Acampa


Przepis, jak zwykle w przypadku Gina, znakomity, a do tego szybki. Polędwica smaży się błyskawicznie, młodych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy je solidnie wyszorować. Gdyby to była zbyt mała zachęta, pomyślcie o marsali, dzięki której sos będzie miał wspaniały smak ;) 

Gino proponował użycie brązowych pieczarek lub — w sezonie — leśnych grzybów. Nie miałam takich, więc zastąpiłam je białymi pieczarkami, estragon — rozmarynem, a czarny pieprz — zielonym, który, według mnie, dobrze pasuje do polędwiczek.

500 g młodych ziemniaków
2 łyżki oliwy
500 g polędwicy wieprzowej
200 g brązowych lub białych pieczarek albo grzybów leśnych
100 ml wina marsala
100 ml gorącego bulionu drobiowego
150 ml śmietany kremówki
3 łyżki posiekanych listków estragonu lub rozmarynu
40 g masła
skórka starta z 1 cytryny
mały pęczek szczypiorku
sól
świeżo zmielony zielony pieprz

Ziemniaki wrzucić do dużego rondla, zalać wrzątkiem z czajnika, wsypać dwie łyżeczki soli i gotować przez 10 minut lub do miękkości, jeśli ziemniaki nie są małe.

Pieczarki pokroić na połówki, a polędwicę na grube plastry.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, smażyć medaliony po około 2 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Przełożyć medaliony na talerz i przykryć folią aluminiową.

Na patelnię włożyć pieczarki i smażyć je przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Przełożyć medaliony z powrotem na patelnię i wlać marsalę — powinna wrzeć przez 2 minuty, potem dodać bulion, śmietanę i estragon lub rozmaryn. Podgrzewać kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem.

W tym czasie posiekać szczypiorek i zetrzeć skórkę z cytryny. Ziemniaki odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, wymieszać z masłem, skórką z cytryny, szczypiorkiem. Doprawić solą. 

Nałożyć na talerze ziemniaki i medaliony z grzybami, mięso polać sosem. Podawać gorące.


Inspiracja: Gino D'Acampo, Gotowanie po włosku w 20 minut

Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops w kuchni.

2 komentarze:

  1. O, a ja mam brązowe pieczarki :) To przepis zdecydowanie pod mojego męża. Chętnie przygotuję u siebie.

    OdpowiedzUsuń