Kiedy gotuję czy robię sałatki, zwykle dorzucam trochę tego,
trochę tamtego i po paru godzinach już nie pamiętam, czego użyłam, a tym
bardziej jakiej ilości ;) W tym przypadku — z niejakim trudem — spisałam
składniki. Latem, chyba dwa lata temu, moja przyjaciółka Marysia zabrała nas na
popołudnie do Złotego Potoku. W zamian przygotowałam jedzenie na piknik ;)
Ponieważ chwaliła sałatkę, postanowiłam zmienić przyzwyczajenia. Dziś zrobiłam
ją ponownie — ogórek sprawia, że mimo dodatku mięsa, robi wrażenie lekkiej, a
koperek i czerwony pieprz nadają jej aromatyczności.
Letnią sałatkę z kurczakiem przyrządziła też Mirabelka :)
2 piersi z kurczaka
1 garść orzechów włoskich
5-7 dużych liści sałaty rzymskiej
1 bardzo duży zielony ogórek
2 garści zielonych oliwek
pęczek koperku
oliwa
sól
wędzona słodka papryka
słodka papryka
czerwony pieprz
Piersi kurczaka pokroić w paski i usmażyć, mieszając od
czasu do czasu. Gdy piersi będą już gotowe, zmniejszyć ogień, dodać sól,
wędzoną i słodką paprykę, przemieszać kilka razy i zdjąć z ognia.
Do dużej misy wrzucić przestudzone mięso, pokruszone
orzechy, porwane liście sałaty, posiekany koperek, pokrojone w krążki oliwki,
ogórek w kostkę. Dodać świeżo zmielony czerwony pieprz. Wymieszać i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz