sobota, 28 listopada 2015

Biff à la Lindström według Trine Hahnemann


Biff à la Lindström  to szwedzkie mielone kotlety wołowe  z dodatkiem kaparów oraz marynowanych buraczków. Szybko się je robi, są efektowne i smaczne. Minęły zaledwie cztery dni, a znów mam na nie ochotę ;)

500 g wołowiny (może być mielona)
1 cebula
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki kaparów
2 łyżki marynowanych wiórków z buraczków
4 żółtka
1 łyżka sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz
olej
1 łyżka masła

Zmielić wołowinę. Posiekać cebulę. Drobno pokroić szczypiorek. Do wołowiny dodać cebulę, szczypiorek, kapary, buraczki, żółtka, sos Worcestershire, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Uformować cztery płaskie, okrągłe kotlety. 

Smażyć na oleju. Pod koniec smażenia położyć na każdym kotlecie odrobinę masła i poczekać aż się rozpuści. 


Kuchnia skandynawska 2015

Źródło: Trine Hahnemann, The Scandinavian cookbook (przepis znaleziony na blogu Pistachio).

1 komentarz:

  1. Narobiłaś mi na nie ochoty. Robiłam kiedyś, ale z gotowanymi buraczkami, pora na takie klasyczne ;)

    OdpowiedzUsuń