poniedziałek, 30 listopada 2015

Bezowy tort orzechowo-kawowy według Trine Hahnemann


Smakowity tort, pachnący kawą i czekoladą. A do tego mnóstwo włoskich orzechów. Blaty piekłam na matach silikonowych zamiast w tortownicach. 

Blaty bezowe:

6 białek
200 g cukru
szczypta soli
300 g orzechów włoskich

Zmielić orzechy z połową cukru. Nastawić piekarnik na 160°C. Na trzech blachach ułożyć maty silikonowe z zaznaczonymi okręgami lub papier do pieczenia z narysowanymi okręgami o średnicy ok. 22 cm (można wykorzystać talerz o odpowiedniej średnicy, papier odwrócić na drugą stronę, aby na spodzie bez nie odbił się ślad długopisu czy ołówka). 

Ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Nie przedłużać tego procesu – jak tylko zaczną być sztywne, dodawać po łyżce resztę cukru i ubijać, aż się rozpuści, przez 5-10 minut. Dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita.

Podzielić masę na trzy części i ułożyć na okręgach, tworząc koła o średnicy ok. 22 cm, nieco wygładzić je z góry szpatułką. Piec jednocześnie wszystkie blaty w temperaturze 160°C (użyłam dolnej grzałki i termoobiegu) przez 35 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami lub w temperaturze pokojowej.

Krem:

300 ml śmietany kremówki
4 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Jeśli kawa jest w granulkach, rozgnieść je. Ubić śmietanę z cukrem i kawą, aż masa będzie sztywna (uważać, aby nie przebić śmietany).

Dekoracja:

100 g gorzkiej czekolady
20 g masła

12 połówek orzechów włoskich

Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (450W przez 2 minuty) lub na parze. Wymieszać z masłem. (Czekolady do dekoracji jest bardzo dużo, można zmniejszyć ilość czekolady i masła nawet o połowę.)

Włożyć część kremu do rękawa cukierniczego i ozdobić jeden z blatów 12 gwiazdkami z kremu (użyłam tylki 6B Wilton). Na gwiazdkach umieścić połówki orzechów, a potem udekorować blat lekko przestudzoną czekoladą.

Na drugim blacie umieścić połowę pozostałego kremu, przykryć go trzecim blatem i posmarować resztą kremu. Na górze położyć pierwszy, udekorowany blat. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.



Kuchnia skandynawska 2015

Inspiracja: Trine Hahnemann, Scandinavian baking. Loving baking at home, przepis znalazłam na blogu Pistachio.

1 komentarz:

  1. Orzechy włoskie stanowią pewnie tutaj wspaniały kontrapunkt do słodkości bezy. Akurat jest w porze II śniadania i teraz marzę o kawałku tego tortu :P Nie zauważyłam tego przepisu jakoś w książce... A szkoda.

    OdpowiedzUsuń