wtorek, 10 listopada 2015

Bezowy tort orzechowo-czekoladowy


Tort bezowy, który zrobiłam na spotkanie z przyjaciółmi. Podwójnie czekoladowy i podwójnie orzechowy – blaty bezowe posypane są orzechami włoskimi, krem z domową nutellą ma w sobie mnóstwo orzechów laskowych, czekoladę znajdziecie w powidłach i nutelli. Okazał się ulubionym wypiekiem mężczyzn ;) Panie po jednym kawałku uznały, że już więcej nie dadzą rady zjeść, panowie poszli na całość. Do zrobienia zdjęć w przekroju ocalał jeden kawałek :) 

Blaty bezowe:

6 białek
200 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
60 g orzechów włoskich do posypania
szczypta soli

Posiekać orzechy, nastawić piekarnik na 140°C. Na trzech blachach ułożyć maty silikonowe z zaznaczonymi okręgami lub papier do pieczenia z narysowanymi okręgami o średnicy ok. 20-21 cm (można wykorzystać talerz o odpowiedniej średnicy, papier odwrócić na drugą stronę, aby na spodzie bez nie odbił się ślad długopisu czy ołówka). 

Ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Nie przedłużać tego procesu – jak tylko zaczną być sztywne, dodawać po łyżce cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, przez 5-10 minut. Dodać mąkę i sok z cytryny, wymieszać dokładnie. Podzielić masę na trzy części i ułożyć na okręgach, tworząc koła o średnicy ok. 20-21 cm, nieco wygładzić je z góry szpatułką i posypać posiekanymi orzechami. Piec jednocześnie wszystkie blaty w temperaturze 140°C (użyłam dolnej grzałki i termoobiegu) przez godzinę. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami lub w temperaturze pokojowej.

Masy do przełożenia blatów bezowych:

1-1½ słoika śliwek w czekoladzie (można użyć powideł śliwkowych)

500 g serka mascarpone
10 łyżek domowej nutelli
80 g cukru pudru

W przypadku kupnej Nutelli, należy zredukować lub całkowicie pominąć cukier puder. 

Mascarpone ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać nutellę, dokładnie wymieszać.

Na pierwszym blacie rozsmarować najpierw połowę śliwek w czekoladzie, a potem połowę kremu z nutellą, położyć na to kolejny blat, posmarować go resztą śliwek w czekoladzie i kremu. Na górze umieścić ostatni blat bezowy.

Tort można przechowywać w lodówce, ale niezbyt długo – przez jeden lub dwa dni.



Orzechowy Tydzień zorganizowała Atina.

2 komentarze:

  1. Dobrze, że choć jeden kawałek ostał się do zdjęć;)maksymalna ilość słodyczy i pyszności jest w tym torcie:)

    OdpowiedzUsuń