niedziela, 27 listopada 2016

Zapiekanka z łososiem wędzonym na zimno


W książce wydanej przez IKEA znalazłam zapewnienie, że jest to klasyczne szwedzkie danie. Przygotowanie go nie zajmuje zbyt wiele czasu, a połączenie łososia z ziemniakami jest — jak zwykle — smaczne. Zapiekankę zalewa się mieszaniną śmietany z jajkami, przez co nieco przypomina omlet ;) Cebulę zastąpiłam szalotką, a czarny pieprz — białym, dałam też więcej koperku. Uznałam, że jak na szwedzką potrawę, w przepisie było go stanowczo za mało ;)

200 g łososia wędzonego na zimno
500 g mączystych ziemniaków
1 szalotka bananowa
pęczek koperku
350 ml słodkiej, chudej śmietany
3 jajka
biały pieprz

Ziemniaki obrać, jeśli mają nieładną skórkę. Pokroić je oraz szalotkę pokroić w cienkie plastry. W garnuszku dokładnie rozbełtać jajka ze śmietaną i pieprzem. 

W kokilkach (użyłam sześciu o średnicy 11 cm) ułożyć warstwę  z połowy ziemniaków, na niej położyć kolejne: łososia, cebulę oraz gałązki koperku. Na górze umieścić drugą połowę ziemniaków i wszystko zalać jajkami ze śmietaną.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut (piekłam w górnej komorze z włączoną górną grzałką i termoobiegiem).

Podawać gorące.


Inspiracja: Jedzenie gotowe!


Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.


1 komentarz:

  1. Fajny pomysł, aby przygotować ją w kokilkach. Na pewno musiała być pyszna.

    OdpowiedzUsuń