środa, 30 listopada 2016

Sorbet z owoców leśnych z anyżem według Signe Johansen


Anyż połączony jest tu z malinami, jagodami, jeżynami oraz czerwonymi i czarnymi porzeczkami, więc sorbet może przywodzić na myśl lato zimą lub odwrotnie :) Oprócz przyprawy także kolor sprawi, że deser świetnie będzie pasował do czerwono-białych świątecznych dekoracji ;) 

Syrop można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez miesiąc i używać go do owocowych sałatek i innych deserów oraz napojów.

375 g drobnego cukru
150 ml wody
5 gwiazdek anyżu
1 duża laska cynamonu
2 długie kawałki skórki z cytryny
800 g owoców leśnych (świeżych lub zamrożonych)
sok z ½ cytryny
2 łyżki wódki
2 średnie białka

W małym rondelku, na niewielkim ogniu rozpuścić w wodzie cukier. Zdjąć rondel z ognia, dodać przyprawy i skórkę z cytryny, odstawić na co najmniej 30 minut. Studzenie po tym czasie można przyspieszyć, umieszczając rondel w większym, wypełnionym zimną wodą lub wodą z lodem. Syrop powinien mieć temperaturę pokojową lub niższą. 

Zmiksować owoce, sok z cytryny i alkohol w malakserze lub przystawce do robota z dużym nożem. Dodać 150-200 ml wody i znów zmiksować. Sprawdzić, czy masa jest wystarczająco słodka (powinna być nieco słodsza niż gotowy sorbet), ewentualnie dodać więcej syropu. Przetrzeć masę przez sito, jeśli sorbet ma być bez pestek, a potem przełożyć do miski. 

Ubić białka, a potem dodać je do owoców i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Ubić sorbet w maszynce do lodów, przełożyć go do pojemnika i włożyć do zamrażalnika (sorbet można przygotować także bez maszynki — należy go w trakcie mrożenia mieszać widelcem co 15 minut, a gdy zrobi się bardziej zmrożony — ubić mikserem dwa lub trzy razy).



Inspiracja: Signe Johansen, Scandalicious.


Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.
 

2 komentarze:

  1. Pracochłonne, ale jaki efekt. Chciałam Ci napisać, że bardziej nadaje się ten sorbet na lato, ale nie, anyż, cynamon, to jest deser na długie jesienne wieczory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardziej pracochłonne niż przygotowanie innych sorbetów czy lodów, zwłaszcza jeśli ma się maszynkę do lodów i lubi pestki ;)
      Ania

      Usuń