niedziela, 30 lipca 2017

Zapiekanka z młodymi ziemniakami, szpinakiem i łososiem wędzonym na gorąco według Clausa Meyera


Kolejny przepis, który jest frittatą zamiast omletem, a zrobiłam z niego zapiekankę ;) Claus, co prawda, słusznie proponował przykrycie patelni, jeśli nie dysponujemy taką, którą można włożyć do piekarnika, jednak nie skorzystałam tym razem z dobrej rady. To był gorący dzień, więc ziemniaki pokroił robot, obiad wstawiłam do piekarnika i odpoczywałam. Każde 20 minut bezruchu w cieniu było na wagę złota ;)

Podobną skandynawską zapiekankę robiłam już w listopadzie ubiegłego roku, ale z łososiem wędzonym na zimno i koperkiem. Była dobra, jednak ta smakuje nam bardziej.

400 g młodych ziemniaków
50 g świeżego szpinaku
1 cebula
10 g masła
sól morska
pieprz
100 g łososia wędzonego na gorąco
6 jajek
200 ml mleka

Wyszorowane, oskrobane ziemniaki włożyć do niedużego garnka, zalać je wodą tak, aby je tylko zakrywała. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 8 minut pod przykryciem. Wyłączyć ogień i zostawić ziemniaki w wodzie na kolejne 8 minut, a następnie odcedzić i lekko przestudzić.

Szpinak opłukać i osączyć. Obrać cebulę i pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle ziemniaki i cebulę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać szpinak i łososia pokrojonego na kawałki. 

W misce wymieszać jajka z mlekiem. Rozłożyć zawartość patelni do naczyń do zapiekania, zalać jajkami z mlekiem i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.


Inspiracja: Claus Meyer, Wszystkie smaki Skandynawii.


Akcję Skandynawskie lato prowadzi autorka blogu Mops w kuchni. 


2 komentarze:

  1. Prezentuje się przepięknie. Masz wspaniałe naczynia do zapiekania. Dziękuję za tyle wspaniałych przepisów w tegorocznej edycji akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zorganizowanie akcji :) Naczynia bywają co jakiś czas w Lidlu, mam jeszcze owalne, biało-czerwone. Lubię te krateczki ;)
    Ania

    OdpowiedzUsuń