niedziela, 30 lipca 2017

Leśne owoce z opiekanym w cukrze żytnim chlebem według Clausa Meyera


Według przepisu, owocami tu użytymi powinny być jeżyny, ale w okolicznych sklepach trudno o nie w tym roku, więc resztkę jeżyn wymieszałam z malinami i jagodami. Tak wyglądało nasze sobotnie śniadanie :)

4 małe kromki czerstwego chleba żytniego
2 łyżki cukru
1 łyżka rozpuszczonego masła
200 ml śmietany kremówki lub gęstego jogurtu
400 g świeżych jeżyn lub innych owoców leśnych

Pokroić chleb na małą kostkę. Włożyć do żaroodpornego naczynia. W niewielkim rondelku rozpuścić masło. Polać chleb masłem i posypać cukrem. Piec 10-15 minut w temperaturze 170°C, aż będzie chrupiący. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać.

Ubić śmietanę, jeśli jej używamy. Rozłożyć owoce do czterech miseczek, przykryć je bitą śmietaną lub jogurtem i posypać chlebem.


Inspiracja: Claus Meyer, Wszystkie smaki Skandynawii.


Akcję Skandynawskie lato prowadzi autorka blogu Mops w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz