Według przepisu, owocami tu użytymi powinny być jeżyny, ale w
okolicznych sklepach trudno o nie w tym roku, więc resztkę jeżyn wymieszałam z
malinami i jagodami. Tak wyglądało nasze sobotnie śniadanie :)
4 małe kromki czerstwego chleba żytniego
2 łyżki cukru
1 łyżka rozpuszczonego masła
200 ml śmietany kremówki lub gęstego jogurtu
400 g świeżych jeżyn lub innych owoców leśnych
Pokroić chleb na małą kostkę. Włożyć do żaroodpornego
naczynia. W niewielkim rondelku rozpuścić masło. Polać chleb masłem i posypać
cukrem. Piec 10-15 minut w temperaturze 170°C, aż będzie chrupiący. W trakcie
pieczenia kilka razy przemieszać.
Ubić śmietanę, jeśli jej używamy. Rozłożyć owoce do czterech
miseczek, przykryć je bitą śmietaną lub jogurtem i posypać chlebem.
Inspiracja: Claus Meyer, Wszystkie smaki Skandynawii.
Akcję Skandynawskie lato prowadzi autorka blogu Mops w
kuchni.
Świetne! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Aniu, dziękuję za kolejny wspaniały przepis w akcji :)
OdpowiedzUsuńGrzanki na słodko nieco mnie zaskoczyły, połączenie chleba z bitą śmietaną również ;)Przepisy Meyera są bardzo smakowite.
UsuńAnia