Na Midsommar, który w tym roku przypadał na 24 czerwca, planowałam
zrobienie kolejnego skandynawskiego tortu z truskawkami, ale chyba
wykorzystałam już najbardziej interesujące przepisy, bo nic ciekawego nie
wpadło mi w oko ;) W tej sytuacji wymyśliłam na wieczór bezowy tort
przypominający czekoladki After Eight. Nie wiem, co prawda, czy ta nazwa nie
odnosi się do poranka. Rozsądek też nakazywałby zjedzenie czekoladki raczej
rano, jednak ciemna czekolada kojarzy mi jednak ze zmierzchem, więc zjedliśmy
go po ósmej, gdy jeszcze świeciło słońce, a już był wieczór ;) Do czekolady i
mięty dodałam sporo truskawek. Nie obawiajcie się kropli miętowych w przepisie,
mają taki sam skład jak spożywczy ekstrakt miętowy, a są o wiele łatwiej
dostępne. Jednak jeśli nie lubicie bardzo intensywnej mięty, zmniejszcie ilość
kropli.
6 białek
200 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka kropli miętowych
50 g gorzkiej czekolady
500 g truskawek
kilka listków mięty
Nastawić piekarnik na 140°C. Na trzech blachach ułożyć maty
silikonowe z zaznaczonymi okręgami lub papier do pieczenia z narysowanymi
okręgami o średnicy ok. 20 cm (można wykorzystać talerz o odpowiedniej
średnicy, papier odwrócić na drugą stronę, aby na spodzie bez nie odbił się ślad
długopisu czy ołówka).
Ubić białka, aż będą sztywne. Nie przedłużać tego procesu –
jak tylko zaczną być sztywne, dodawać po łyżce resztę cukru i ubijać, aż się
rozpuści, przez 5-10 minut. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę
ziemniaczaną.
Podzielić masę na trzy części i ułożyć na okręgach, tworząc
koła o średnicy ok. 20 cm, nieco wygładzić je z góry szpatułką. Piec
jednocześnie wszystkie blaty w temperaturze 140°C (użyłam górnej grzałki
i termoobiegu) przez 1 godzinę lub nieco dłużej. Blaty powinny z być z
góry całkowicie suche. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami lub
w temperaturze pokojowej umieszczone na kratce.
Śmietanę wraz z kroplami miętowymi ubić i włożyć do lodówki
na co najmniej godzinę.
Truskawki pozbawić szypułek. Czekoladę posiekać.
Górny blat posmarować niezbyt grubo bitą śmietaną i ułożyć
na nim truskawki czubkami do góry. Część śmietany włożyć do rękawa
cukierniczego i wycisnąć gwiazdki na obrzeżach blatu. Resztę śmietany
rozsmarować na dwóch pozostałych blatach, rozsypać na niej czekoladę i położyć
przekrojone na pół truskawki. Ułożyć blaty jeden na drugim, górę udekorować
listkami mięty.
Włożyć tort na godzinę do lodówki, aby łatwiej go pokroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz