piątek, 7 lipca 2017

Mrożona herbata miętowo-truskawkowa



Latem często robię najprostsze napoje na świecie — wody aromatyzowane owocami, ziołami i warzywami. Tym razem do truskawkowej wody dodałam jednak miętową herbatę. Mięta Nana ma tak samo intensywny smak i aromat jak pieprzowa, ale jest bardziej łagodna. Wszystkie herbaty zawsze parzę w bawełnianych sitkach, które zapobiegają przedostawaniu się okruchów liści do naparu i nie zmieniają jego smaku. Piję je gorzkie, ale nie wymagam tego od innych, więc przepis przewiduje dodatek cukru ;) Nie zapomnijcie o wrzuceniu do szklanek świeżych listków mięty i pokrojonych truskawek, dzięki temu herbata będzie wyjątkowo aromatyczna.

Mrożoną herbatę przygotowała też Gin :)

8 truskawek średniej wielkości
500 ml zimnej wody

6 łyżeczek mięty Nana
500 ml wrzątku

dodatki: cukier, lód, kilka truskawek i listków świeżej mięty

Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na pół. Włożyć je do dzbanka i zalać zimną wodą. Odstawić na 6-8 godzin do lodówki.
Miętę zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 8 minut. Po wyjęciu sitka z ziołami można miętę posłodzić. Schłodzić napar do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki.
Odcedzić truskawki, wodę połączyć z herbatą miętową i wymieszać. Rozlać herbatę do szklanek, można dodać lód. Ozdobić napój pokrojonymi świeżymi truskawkami oraz listkami mięty.





1 komentarz:

  1. Musiała cudownie orzeźwiać w ciepłe dni :)

    OdpowiedzUsuń