Ta wersja gazpacho zdetronizowała przepis Neli Rubinstein ;)
Zastanawiałam się, czy nie będzie zbyt pomidorowa, ale nie — jest idealna, a odrobina
anchois dodaje jej wyrazistości. Jednak nie wszyscy tak uważają. Słoiczki z
filecikami z sardeli to w naszym domu przedmiot pożądania. Czy udało Wam się
kiedyś przekonać kota, że są niezbyt wskazane w jego diecie? U nas toczone są
na ten temat długie dyskusje w kocio-ludzkim żargonie. Poza tym my też mamy na
nie ochotę i nie oddamy bez walki ;) Na jednym ze zdjęć widać rozczarowanego bohatera
drugiego planu — Timur nie może zrozumieć, dlaczego zepsułam anchois, wrzucając
je do warzywnej pulpy, bo z warzyw to on lubi wyłącznie kukurydzę z puszki.
Tematem wspólnego gotowania tym razem był chłodnik. Zobaczcie
też wpis Gin :)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 ogórki
1½ kg pomidorów
½ czerwonej cebuli
kilka filetów z sardeli
1 l soku pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
3 ząbki czosnku
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
garść lub dwie listków bazylii plus kilka do dekoracji
sól
świeżo zmielony zielony pieprz
3 kromki chleba
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
Papryki pokroić na ćwiartki i wyciąć z nich gniazda
nasienne. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż i w poprzek, łyżeczką usunąć
nasiona. Pomidory sparzyć wrzątkiem, po około 2 minutach przełożyć je do zimnej
wody, a potem zdjąć z nich skórkę. Przekroić każdy na pół i usunąć gniazda
nasienne. Cebulę obrać. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, używając
przystawki do robota lub ręcznie.
W kielichowym blenderze zmiksować filety z sardeli, czosnek
i ok. ¼ soku pomidorowego. Dodać resztę soku i ponownie zmiksować. Przelać
zawartość blendera do misy z warzywami, dodać bulion i dokładnie wymieszać.
Przełożyć chochlą 750 ml zupy do blendera i zmiksować, a
następnie przelać z powrotem do misy. Posiekać bazylię, dodać do gazpacho,
dokładnie wymieszać. Schłodzić pod przykryciem w lodówce przez minimum 3
godziny.
Chleb pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Na średnim ogniu, mieszając, usmażyć czosnek na oliwie. Uważać, aby go nie
przypalić. Wyjąć łopatką plasterki czosnku, a zamiast niego wrzucić na
patelnię chleb i smażyć przez około 5 minut, często mieszając, aż się zrumieni.
Gazpacho podawać udekorowane grzankami czosnkowymi i listkami
bazylii.
Inspiracja: Kate McMillan, Zupy.
Ma piękny, smakowity kolor :)
OdpowiedzUsuńCiężkie kocie życie, oj ciężkie... ;)