piątek, 30 czerwca 2017

Gazpacho według Kate McMillan


Ta wersja gazpacho zdetronizowała przepis Neli Rubinstein ;) Zastanawiałam się, czy nie będzie zbyt pomidorowa, ale nie — jest idealna, a odrobina anchois dodaje jej wyrazistości. Jednak nie wszyscy tak uważają. Słoiczki z filecikami z sardeli to w naszym domu przedmiot pożądania. Czy udało Wam się kiedyś przekonać kota, że są niezbyt wskazane w jego diecie? U nas toczone są na ten temat długie dyskusje w kocio-ludzkim żargonie. Poza tym my też mamy na nie ochotę i nie oddamy bez walki ;) Na jednym ze zdjęć widać rozczarowanego bohatera drugiego planu — Timur nie może zrozumieć, dlaczego zepsułam anchois, wrzucając je do warzywnej pulpy, bo z warzyw to on lubi wyłącznie kukurydzę z puszki. 

Tematem wspólnego gotowania tym razem był chłodnik. Zobaczcie też wpis Gin :) 

1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 ogórki
  kg pomidorów
½ czerwonej cebuli
kilka filetów z sardeli
1 l soku pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
3 ząbki czosnku
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
garść lub dwie listków bazylii plus kilka do dekoracji
sól
świeżo zmielony zielony pieprz

3 kromki chleba
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku

Papryki pokroić na ćwiartki i wyciąć z nich gniazda nasienne. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż i w poprzek, łyżeczką usunąć nasiona. Pomidory sparzyć wrzątkiem, po około 2 minutach przełożyć je do zimnej wody, a potem zdjąć z nich skórkę. Przekroić każdy na pół i usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, używając przystawki do robota lub ręcznie.

W kielichowym blenderze zmiksować filety z sardeli, czosnek i ok. ¼ soku pomidorowego. Dodać resztę soku i ponownie zmiksować. Przelać zawartość blendera do misy z warzywami, dodać bulion i dokładnie wymieszać. 

Przełożyć chochlą 750 ml zupy do blendera i zmiksować, a następnie przelać z powrotem do misy. Posiekać bazylię, dodać do gazpacho, dokładnie wymieszać. Schłodzić pod przykryciem w lodówce przez minimum 3 godziny.

Chleb pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na średnim ogniu, mieszając, usmażyć czosnek na oliwie. Uważać, aby go nie przypalić. Wyjąć łopatką plasterki czosnku, a zamiast niego wrzucić na patelnię chleb i smażyć przez około 5 minut, często mieszając, aż się zrumieni.

Gazpacho podawać udekorowane grzankami czosnkowymi i listkami bazylii.


Inspiracja: Kate McMillan, Zupy.

1 komentarz:

  1. Ma piękny, smakowity kolor :)
    Ciężkie kocie życie, oj ciężkie... ;)

    OdpowiedzUsuń