Ostatnio częściej testowałam błyskawiczne dania. To, z
dodatkiem cydru, musztardy i śmietany, okazało się znakomite — lekkie i
aromatyczne. Olej czosnkowy można zrobić, siekając 4-5 ząbków czosnku i
umieszczając je na 2-4 dni w 250 ml oleju. Po tym czasie należy go dokładnie
przecedzić i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Kotlety usmażone na
zwykłym oleju też będą smaczne ;)
450 g schabu
olej czosnkowy
125 ml cydru
1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
75 ml śmietany kremówki
Ze schabu odciąć tłuszcz i resztki ścięgien, pokroić go na
plastry i zbić je tłuczkiem. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotlety,
a następnie przełożyć je na ciepły talerz.
Na patelnię, na której smażyły się kotlety, wlać cydr i
gotować go przez minutę. Dodać musztardę oraz śmietanę, dokładnie wymieszać i
gotować kilka minut.
Na talerzach ułożyć kotlety, polać je sosem.
Inspiracja: Nigella Lawson, Nigella ekspresowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz