Jeśli przerażała Was pracochłonność tarty z truskawkami, a
macie ochotę na ciasto kojarzące się z latem, zróbcie placek z ananasem ;)
Wygląda bardzo atrakcyjnie, jest smakowity i — nie licząc czasu pieczenia — gotowy
w kilka minut. Nie zastępujcie soku ananasowego syropem z puszki, bo ciasto
wyjdzie zbyt mdłe. Najładniej się prezentuje, gdy jest żółte, a nie
złoto-brązowe, ale wolę nie ryzykować, że w zagłębieniach wokół czereśni okaże
się lekko niedopieczone. W zamian uzyskuję na powierzchni lekko skarmelizowaną,
bardzo smaczną warstwę. Najbardziej smaczne jest w dniu przygotowania.
9 plastrów ananasa z puszki
ok. 100 g kandyzowanych czereśni
3 łyżki cukru
masło
150 g miękkiego masła
150 g mąki
150 g drobnego cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
4 ½ łyżki soku ananasowego
Odsączyć plastry ananasa. Formę do tarty z wyjmowanym dnem o
średnicy 28 cm wysmarować masłem. Dno posypać cukrem, na nim ułożyć wzór z
plastrów ananasa i kandyzowanych czereśni.
Do misy robota włożyć pokrojone w kostkę masło, mąkę,
cukier, proszek do pieczenia, sodę i jajka. Ucierać, aż składniki się połączą,
a następnie dodać sok ananasowy i wymieszać.
Wylać ciasto równomiernie na plastry ananasa i ostrożnie,
aby czereśnie się nie przemieściły, wyrównać szpatułką.
Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut (piekłam w
dolnej komorze piekarnika z włączonym termoobiegiem i dolną grzałką), pod
blachę podłożyć arkusz papieru do pieczenia, ponieważ odrobina ciasta może
wyciec.
Sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone, a brzegi odeszły od
ścianek foremki. Na formie ułożyć do góry dnem paterę i — przytrzymując przez
łapki do garnków paterę i formę — odwrócić je. Ostrożnie, używając ręcznika
kuchennego, zdjąć rant formy, a następnie dno. Odstawić ciasto do wystudzenia.
Inspiracja: Nigella Lawson, Nigella ekspresowo.
Wow. Prezentuje się bombowo. I widzę, że nie wymaga dużo pracy :)
OdpowiedzUsuń