niedziela, 18 czerwca 2017

Odwrócony placek ananasowy według Nigelli Lawson


Jeśli przerażała Was pracochłonność tarty z truskawkami, a macie ochotę na ciasto kojarzące się z latem, zróbcie placek z ananasem ;) Wygląda bardzo atrakcyjnie, jest smakowity i — nie licząc czasu pieczenia — gotowy w kilka minut. Nie zastępujcie soku ananasowego syropem z puszki, bo ciasto wyjdzie zbyt mdłe. Najładniej się prezentuje, gdy jest żółte, a nie złoto-brązowe, ale wolę nie ryzykować, że w zagłębieniach wokół czereśni okaże się lekko niedopieczone. W zamian uzyskuję na powierzchni lekko skarmelizowaną, bardzo smaczną warstwę. Najbardziej smaczne jest w dniu przygotowania.

9 plastrów ananasa z puszki
ok. 100 g kandyzowanych czereśni
3 łyżki cukru
masło

150 g miękkiego masła
150 g mąki
150 g drobnego cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
4 ½ łyżki soku ananasowego

Odsączyć plastry ananasa. Formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Dno posypać cukrem, na nim ułożyć wzór z plastrów ananasa i kandyzowanych czereśni.

Do misy robota włożyć pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i jajka. Ucierać, aż składniki się połączą, a następnie dodać sok ananasowy i wymieszać.

Wylać ciasto równomiernie na plastry ananasa i ostrożnie, aby czereśnie się nie przemieściły, wyrównać szpatułką.
Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut (piekłam w dolnej komorze piekarnika z włączonym termoobiegiem i dolną grzałką), pod blachę podłożyć arkusz papieru do pieczenia, ponieważ odrobina ciasta może wyciec. 

Sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone, a brzegi odeszły od ścianek foremki. Na formie ułożyć do góry dnem paterę i — przytrzymując przez łapki do garnków paterę i formę — odwrócić je. Ostrożnie, używając ręcznika kuchennego, zdjąć rant formy, a następnie dno. Odstawić ciasto do wystudzenia.


Inspiracja: Nigella Lawson, Nigella ekspresowo.

1 komentarz:

  1. Wow. Prezentuje się bombowo. I widzę, że nie wymaga dużo pracy :)

    OdpowiedzUsuń