wtorek, 12 kwietnia 2016

Babka z ajerkoniakiem



Babka jest dobra na każdą okazję ;) Ostatnio przygotowałam ją na Święta Wielkanocne, więc oprócz  dekoracji z polewy czekoladowej, otrzymała koronę z  kandyzowanych czereśni ;) Wersja z ajerkoniakiem jest bardzo aromatyczna i wyjątkowo długo pozostaje wilgotna.

Ciasto:

4 jajka
200 g cukru pudru
szczypta soli
250 ml oleju
250 ml ajerkoniaku
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masło
bułka tarta

Polewa:

50 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody

Dekoracja:

kandyzowane czereśnie

W misie robota ubić jajka z cukrem, aż masa zrobi się jasna i znacznie powiększy swoją objętość. Dodać olej i ajerkoniak, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować, ale na mniejszych obrotach. Przełożyć do formy z kominem o pojemności minimum 1800 ml, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec 50 minut w temperaturze 170°C (piekłam z włączoną dolną grzałką i termoobiegiem). Gdy babka się przestudzi, wyjąć ją z formy.

Składniki polewy włożyć do rondelka i rozpuścić na średnim ogniu, mieszając, aby pozbyć się grudek. Doprowadzić polewę do wrzenia, zestawić z ognia. Oblać ciasto polewą i udekorować czereśniami.


Inspiracja: Kuchnia, nr 4/1998.

2 komentarze:

  1. Dawno u Was nie byłam, a tu takie pyszności. Pozdrawiam i cieszę się już na Wasz udział w akcji pieczarkowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaka miła wizyta :) Akcja w toku - Witek robi zakupy, a ja gotuję ;)
      Ania

      Usuń