Babka jest dobra na każdą okazję ;) Ostatnio przygotowałam
ją na Święta Wielkanocne, więc oprócz dekoracji
z polewy czekoladowej, otrzymała koronę z kandyzowanych czereśni ;) Wersja z ajerkoniakiem
jest bardzo aromatyczna i wyjątkowo długo pozostaje wilgotna.
Ciasto:
4 jajka
200 g cukru pudru
szczypta soli
250 ml oleju
250 ml ajerkoniaku
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło
bułka tarta
Polewa:
50 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
Dekoracja:
kandyzowane czereśnie
W misie robota ubić jajka z cukrem, aż masa zrobi się jasna
i znacznie powiększy swoją objętość. Dodać olej i ajerkoniak, zmiksować. Dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować, ale na
mniejszych obrotach. Przełożyć do formy z kominem o pojemności minimum 1800 ml,
wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec 50 minut w temperaturze 170°C (piekłam z włączoną dolną
grzałką i termoobiegiem). Gdy babka się przestudzi, wyjąć ją z formy.
Składniki polewy włożyć do rondelka i rozpuścić na średnim
ogniu, mieszając, aby pozbyć się grudek. Doprowadzić polewę do wrzenia,
zestawić z ognia. Oblać ciasto polewą i udekorować czereśniami.
Inspiracja: Kuchnia, nr 4/1998.
Dawno u Was nie byłam, a tu takie pyszności. Pozdrawiam i cieszę się już na Wasz udział w akcji pieczarkowej ;)
OdpowiedzUsuńJaka miła wizyta :) Akcja w toku - Witek robi zakupy, a ja gotuję ;)
UsuńAnia