Ta przekąska ma szansę zrobić furorę na przyjęciach.
Pieczarki są bardzo aromatyczne, lekko kwaskawe. Będą świetne jako zakąska. Jednak
uprzedzam – zdecydowanie jest to potrawa dla amatorów czosnku ;)
500 g pieczarek
2-4 ząbków czosnku
½ pęczka pietruszki
12 czarnych oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sól
biały pieprz
Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Pieczarki gotować
we wrzącej wodzie przez 3-5 minut, a potem osączyć na sicie.
Posiekać natkę pietruszki. Oliwki pokroić w plasterki. Do
miski wrzucić pietruszkę i oliwki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,
ocet balsamiczny i oliwę. Doprawić sos solą i pieprzem, a potem wymieszać.
Do miski dodać pieczarki i starannie wymieszać je z sosem. Miskę
szczelnie zamknąć i schłodzić przez 6 godzin w lodówce, od czasu do czasu
mieszając.
Źródło: Tapas. Zaskąski z hiszpańską tradycją i
temperamentem.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops wkuchni.
Uwielbiam i pieczarki, i oliwki, więc to coś zdecydowanie dla mnie. A do tego ten ocet balsamiczny - mniam.
OdpowiedzUsuńTeż lubię pieczarki i oliwki i nie mogę się już doczekać truskawek z octem balsamicznym :D
UsuńAnia