niedziela, 24 kwietnia 2016

Pieczarki z oliwkami


Ta przekąska ma szansę zrobić furorę na przyjęciach. Pieczarki są bardzo aromatyczne, lekko kwaskawe. Będą świetne jako zakąska. Jednak uprzedzam – zdecydowanie jest to potrawa dla amatorów czosnku ;)

500 g pieczarek
2-4 ząbków czosnku
½ pęczka pietruszki
12 czarnych oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sól
biały pieprz

Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Pieczarki gotować we wrzącej wodzie przez 3-5 minut, a potem osączyć na sicie. 

Posiekać natkę pietruszki. Oliwki pokroić w plasterki. Do miski wrzucić pietruszkę i oliwki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet balsamiczny i oliwę. Doprawić sos solą i pieprzem, a potem wymieszać. 

Do miski dodać pieczarki i starannie wymieszać je z sosem. Miskę szczelnie zamknąć i schłodzić przez 6 godzin w lodówce, od czasu do czasu mieszając.



Źródło: Tapas. Zaskąski z hiszpańską tradycją i temperamentem.


Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops wkuchni.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam i pieczarki, i oliwki, więc to coś zdecydowanie dla mnie. A do tego ten ocet balsamiczny - mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię pieczarki i oliwki i nie mogę się już doczekać truskawek z octem balsamicznym :D
      Ania

      Usuń