czwartek, 21 kwietnia 2016

Zupa grzybowa z kurczakiem według Kate McMillan


Zaplanowałam przetestowanie w Pieczarkowym Tygodniu  różnych przepisów na zupy, ale po zrobieniu tej, zastanawiam się, czy warto ;) To jedna z najlepszych zup, jakie jedliśmy. 

30 g suszonych grzybów, np. borowików
1 litr bulionu drobiowego
60 g masła
1 cebula
375 g pieczarek
4 łyżki mąki
2 łyżeczki sosu sojowego
500 g piersi z kuczaka
250 ml śmietany kremówki
60 ml porto Tawny
sól
biały pieprz
garść posiekanej natki pietruszki

Suszone grzyby zalać bulionem, przykryć garnek i na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut. 

Posiekać cebulę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Masło rozpuścić w dużym rondlu, dodać cebulę i smażyć 5 minut, aż zmięknie. Dodać grzyby i smażyć 3 minuty, aż zmiękną. Posypać grzyby i cebulę mąką. Przesmażyć, mieszając, aż mąka równomiernie pokryje grzyby. 

Dodać do rondla suszone grzyby wraz z bulionem oraz sos sojowy. Gotować 15 minut. Wygasić ogień i zmiksować zupę ręcznym blenderem, uważając, aby płyn nie pryskał. 

Kurczaka pokroić ukośnie w cienkie plasterki i dodać go do zupy. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować 4 minuty. Dolać śmietanę, porto, sól i świeżo zmielony pieprz, gotować 1 minutę. 

Zupę podawać posypaną natką pietruszki.


Inspiracja: Kate McMillan, Smaczne zupy.


Akcję Pieczarkowy Tydzień przygotowała autorka bloga Mops w kuchni.

2 komentarze:

  1. Bardzo aromatyczna zupka. Niby taka prosta, a kilka dodatkowych magicznych składników czyni z nią wyjątkową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upłynęło kilka dni od czasu, kiedy ją gotowałam, a już mam ponownie ochotę na nią :)
      Ania

      Usuń