Mięso z pieczarkami i rozmarynem zawsze dobrze smakuje, ale
czy nadal tak będzie, jeśli dodamy do niego sok z pomarańczy? Okazało się, że
tak ;) Do przepisu Gina podałam smażone ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę.
250 g małych pieczarek
500 g schabu
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego rozmarynu
½ łyżeczki chili w płatkach
sok z jednej pomarańczy
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól
czarny pieprz
Pieczarki oczyścić i przekroić na ćwiartki. Schab pokroić na
kotlety i zbić tłuczkiem. Podgrzać oliwę i smażyć kotlety po 2 minuty z każdej
strony, aż się zrumienią, a potem zdjąć z patelni. Wrzucić na patelnię
pieczarki oraz rozmaryn, smażyć 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Dodać do pieczarek chili, sok pomarańczowy oraz ocet winny i
doprowadzić do wrzenia. Przełożyć na patelnię kotlety i dusić na średnim ogniu
przez 5 minut, aż mięso będzie gotowe, a sos zgęstnieje. Przewrócić kotlety na
drugą stronę, posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem. Podawać od razu.
Źródło: Gino D'Acampo, Dieta Italiana.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.
Troszkę przypominają mi klasyczne w moim rodzinnym domu kotlety schabowe z pieczarkami. Te są o level wyżej. Muszę pokazać przepis mamie, to ulepszy przepis ;)
OdpowiedzUsuńPotraw mam się nie poprawia, bo z reguły mamy są wtedy smutne ;)
UsuńAnia