sobota, 23 kwietnia 2016

Kotlety wieprzowe z pieczarkami i rozmarynem według Gina D'Acampa


Mięso z pieczarkami i rozmarynem zawsze dobrze smakuje, ale czy nadal tak będzie, jeśli dodamy do niego sok z pomarańczy? Okazało się, że tak ;) Do przepisu Gina podałam smażone ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę.

250 g małych pieczarek
500 g schabu
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego rozmarynu
½ łyżeczki chili w płatkach
sok z jednej pomarańczy
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól
czarny pieprz

Pieczarki oczyścić i przekroić na ćwiartki. Schab pokroić na kotlety i zbić tłuczkiem. Podgrzać oliwę i smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, aż się zrumienią, a potem zdjąć z patelni. Wrzucić na patelnię pieczarki oraz rozmaryn, smażyć 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Dodać do pieczarek chili, sok pomarańczowy oraz ocet winny i doprowadzić do wrzenia. Przełożyć na patelnię kotlety i dusić na średnim ogniu przez 5 minut, aż mięso będzie gotowe, a sos zgęstnieje. Przewrócić kotlety na drugą stronę, posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem. Podawać od razu.


Źródło: Gino D'Acampo, Dieta Italiana


Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

2 komentarze:

  1. Troszkę przypominają mi klasyczne w moim rodzinnym domu kotlety schabowe z pieczarkami. Te są o level wyżej. Muszę pokazać przepis mamie, to ulepszy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potraw mam się nie poprawia, bo z reguły mamy są wtedy smutne ;)
      Ania

      Usuń