niedziela, 24 kwietnia 2016

Zupa grzybowa z maderą i serem brie według Kate McMillan


To bardzo smaczna, choć niezbyt fotogeniczna zupa ;) Grzybom towarzyszy tym razem miękki ser, rozpuszczający się w zupie, gałka muszkatołowa i madera.

2 nieduże szalotki
1 nieduża cebula
1 duży ziemniak
500 g pieczarek
60  g masła
500 ml bulionu drobiowego
250 ml śmietany kremówki
szczypta startej gałki muszkatołowej
2-3 łyżki madery
sól
biały pieprz
60 g sera brie
bazylia

Szalotki i cebulę posiekać, ziemniaka pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.

W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać szalotkę i cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż się zeszklą. Dodać grzyby i smażyć, aż puszczą sok. Do rondla wrzucić ziemniaka i wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniak zmięknie. 

Zupę zmiksować ręcznym blenderem, uważając, aby się nie opryskać gorącym płynem. Dodać śmietanę i podgrzać zupę, ale nie doprowadzać do jej zagotowania się. Dodać gałkę muszkatołową, maderę, sól i świeżo zmielony biały pieprz. Wymieszać zupę.

Przelać zupę na talerze, na wierzchu ułożyć plastry sera pozbawionego skórki i udekorować zupę bazylią w taki sposób, aby była ułożona na serze, a nie na zupie, ponieważ bazylia szybko brązowieje pod wpływem gorąca. 


Źródło: Kate McMillan, Smaczne zupy.


Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops w kuchni.

1 komentarz:

  1. Ta zupka z pieczarkami również intrygująca. Ta zdecydowanie dla miłośników zup-kremów.

    OdpowiedzUsuń