To bardzo smaczna, choć niezbyt fotogeniczna zupa ;) Grzybom
towarzyszy tym razem miękki ser, rozpuszczający się w zupie, gałka muszkatołowa
i madera.
2 nieduże szalotki
1 nieduża cebula
1 duży ziemniak
500 g pieczarek
60 g masła
500 ml bulionu drobiowego
250 ml śmietany kremówki
szczypta startej gałki muszkatołowej
2-3 łyżki madery
sól
biały pieprz
60 g sera brie
bazylia
Szalotki i cebulę posiekać, ziemniaka pokroić w kostkę,
grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.
W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać szalotkę i cebulę. Smażyć
na średnim ogniu, aż się zeszklą. Dodać grzyby i smażyć, aż puszczą sok. Do
rondla wrzucić ziemniaka i wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15-20
minut, aż ziemniak zmięknie.
Zupę zmiksować ręcznym blenderem, uważając, aby się nie
opryskać gorącym płynem. Dodać śmietanę i podgrzać zupę, ale nie doprowadzać do
jej zagotowania się. Dodać gałkę muszkatołową, maderę, sól i świeżo zmielony
biały pieprz. Wymieszać zupę.
Przelać zupę na talerze, na wierzchu ułożyć plastry sera
pozbawionego skórki i udekorować zupę bazylią w taki sposób, aby była ułożona
na serze, a nie na zupie, ponieważ bazylia szybko brązowieje pod wpływem gorąca.
Źródło: Kate McMillan, Smaczne zupy.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops w kuchni.
Ta zupka z pieczarkami również intrygująca. Ta zdecydowanie dla miłośników zup-kremów.
OdpowiedzUsuń