sobota, 23 kwietnia 2016

Zupa grzybowa z komosą ryżową według Kate McMillan


Po zupie grzybowej z kurczakiem przyszła pora na kolejną – aromatyczną, pachnącą winem. Chrupki seler naciowy kontrastuje z miękkimi grzybami, a kuleczki komosy ryżowej czynią fakturę zupy jeszcze bardziej interesującą. Zupa jest lekka, świetnie będzie pasowała do wiosennego obiadu.

2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1por (biała część)
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
250 ml wytrawnego czerwonego wina
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
500 g pieczarek
60 g komosy ryżowej
sól
pieprz

Pora przekroić wzdłuż, a potem pokroić na półplasterki. Marchew obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Łodygę selera pozbawić twardych włókien i drobno pokroić. Grzyby oczyścić i pokroić na ćwiartki. Komosę dobrze opłukać.

Masło roztopić w dużym rondlu na średnim ogniu. Zdjąć rondel z ognia, dodać do niego mąkę i wymieszać, rozcierając grudki. Zasmażkę smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, aż zbrązowieje, ciągle mieszając. 

Dodać do rondla pora, marchewkę oraz seler i wymieszać. Dolać wino, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić 20 minut. 

W czasie, gdy warzywa się duszą, w drugim rondlu zagotować bulion. Wrzucić do niego pieczarki i gotować bez przykrycia przez 10 minut.

Bulion z grzybami dodać do rondla z warzywami, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać komosę ryżową i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Źródło: Kate McMillan, Smaczne zupy.


Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka blogu Mops w kuchni


2 komentarze:

  1. Mam trochę quinoa, może zrobię właśnie taką zupkę. Dziękuję za dodanie do akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była moja pierwsza potrawa z komosą ryżową, szukam następnych przepisów :)
      Ania

      Usuń