Po zupie grzybowej z kurczakiem przyszła pora na kolejną – aromatyczną,
pachnącą winem. Chrupki seler naciowy kontrastuje z miękkimi grzybami, a kuleczki
komosy ryżowej czynią fakturę zupy jeszcze bardziej interesującą. Zupa jest
lekka, świetnie będzie pasowała do wiosennego obiadu.
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1por (biała część)
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
250 ml wytrawnego czerwonego wina
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
500 g pieczarek
60 g komosy ryżowej
sól
pieprz
Pora przekroić wzdłuż, a potem pokroić na półplasterki.
Marchew obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Łodygę selera pozbawić
twardych włókien i drobno pokroić. Grzyby oczyścić i pokroić na ćwiartki.
Komosę dobrze opłukać.
Masło roztopić w dużym rondlu na średnim ogniu. Zdjąć rondel
z ognia, dodać do niego mąkę i wymieszać, rozcierając grudki. Zasmażkę
smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, aż zbrązowieje, ciągle mieszając.
Dodać do rondla pora, marchewkę oraz seler i wymieszać.
Dolać wino, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić 20 minut.
W czasie, gdy warzywa się duszą, w drugim rondlu zagotować
bulion. Wrzucić do niego pieczarki i gotować bez przykrycia przez 10
minut.
Bulion z grzybami dodać do rondla z warzywami, wymieszać i
zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać komosę ryżową i gotować na małym ogniu przez
20 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło: Kate McMillan, Smaczne zupy.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.
Mam trochę quinoa, może zrobię właśnie taką zupkę. Dziękuję za dodanie do akcji.
OdpowiedzUsuńTo była moja pierwsza potrawa z komosą ryżową, szukam następnych przepisów :)
UsuńAnia