czwartek, 21 kwietnia 2016

Smażone chińskie grzyby nie z tej ziemi według Goka Wana


Gok kontynuuje tradycję nadawania potrawom poetyckich nazw :) Grzyby przygotowane według jego przepisu są rzeczywiście wyjątkowo smaczne. Podałam je z ryżem jaśminowym. Dokonałam jedynie drobnej zmiany – zamiast połowy papryczki chili dałam chili w płatkach. 

4 suszone grzyby shitake
2 łyżki oleju arachidowego
kawałek imbiru długości 2 cm
2 ząbki czosnku
6 dymek
500 g pieczarek, boczniaków lub grzybów enoki
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
biały pieprz
1 łyżeczka oleju sezamowego
chili w płatkach

Grzyby shitake włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić je na co najmniej 5 minut, po czym odcedzić oraz odcisnąć z nadmiaru płynu, zachowując go na później.

Oczyścić grzyby. Pieczarki lub boczniaki pokroić na plasterki, grzyby enoki porozdzielać. 

Imbir obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dymki pokroić na cienkie paski. W woku rozgrzać olej arachidowy, wrzucić imbir, czosnek oraz dymkę (zachowując część do dekoracji) i smażyć 30 sekund, mieszając. Dodać odsączone grzyby shitake i smażyć minutę, ciągle mieszając.

Wrzucić do woka resztę grzybów, smażyć 2 minuty. W trakcie mieszania uważać, aby ich nie połamać. 

Do woka dodać 2 łyżki płynu z moczenia grzybów shitake, wino ryżowe, sos sojowy, ostrygowy i rybny. Smażyć 3-5 minut, mieszając. Posypać grzyby niewielką ilością świeżo zmielonego białego pieprzu.

Przełożyć grzyby na talerz, skropić olejem sezamowym, posypać resztą dymki i płatkami chili.


Źródło: Gok Wan, Kuchnia chińska według Goka


Akcję Pieczarkowy Tydzień przygotowała autorka bloga Mops w kuchni.

3 komentarze:

  1. Ależ ciekawe dania przygotowałaś do akcji. Naprawdę jest mi bardzo miło. Takie grzybki kiedyś na pewno popełnię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A grzybki zdecydowanie są warte popełnienia. Miło zaskakują mnie przepisy Goka, są smaczne i takie "domowe" ;)
      Ania

      Usuń
  2. Co to za pieprzenie: popełnię grzybki, popełnić to można grzech śmiertelny piszą takie głupoty. A propos przepisu: za dużo tych składników. W/w danie można zrobić z naszych grzybów zarówno świeżych, jak i suszonych. Porada POPEŁNIONA gratis.

    OdpowiedzUsuń