Gok kontynuuje tradycję nadawania potrawom poetyckich nazw
:) Grzyby przygotowane według jego przepisu są rzeczywiście wyjątkowo smaczne.
Podałam je z ryżem jaśminowym. Dokonałam jedynie drobnej zmiany – zamiast
połowy papryczki chili dałam chili w płatkach.
4 suszone grzyby shitake
2 łyżki oleju arachidowego
kawałek imbiru długości 2 cm
2 ząbki czosnku
6 dymek
500 g pieczarek, boczniaków lub grzybów enoki
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
biały pieprz
1 łyżeczka oleju sezamowego
chili w płatkach
Grzyby shitake włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem.
Odstawić je na co najmniej 5 minut, po czym odcedzić oraz odcisnąć z nadmiaru
płynu, zachowując go na później.
Oczyścić grzyby. Pieczarki lub boczniaki pokroić na
plasterki, grzyby enoki porozdzielać.
Imbir obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez
praskę, dymki pokroić na cienkie paski. W woku rozgrzać olej arachidowy,
wrzucić imbir, czosnek oraz dymkę (zachowując część do dekoracji) i smażyć 30
sekund, mieszając. Dodać odsączone grzyby shitake i smażyć minutę, ciągle
mieszając.
Wrzucić do woka resztę grzybów, smażyć 2 minuty. W trakcie
mieszania uważać, aby ich nie połamać.
Do woka dodać 2 łyżki płynu z moczenia grzybów shitake, wino
ryżowe, sos sojowy, ostrygowy i rybny. Smażyć 3-5 minut, mieszając.
Posypać grzyby niewielką ilością świeżo zmielonego białego pieprzu.
Przełożyć grzyby na talerz, skropić olejem sezamowym,
posypać resztą dymki i płatkami chili.
Źródło: Gok Wan, Kuchnia chińska według Goka.
Akcję Pieczarkowy Tydzień przygotowała autorka bloga Mops w kuchni.
Ależ ciekawe dania przygotowałaś do akcji. Naprawdę jest mi bardzo miło. Takie grzybki kiedyś na pewno popełnię ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A grzybki zdecydowanie są warte popełnienia. Miło zaskakują mnie przepisy Goka, są smaczne i takie "domowe" ;)
UsuńAnia
Co to za pieprzenie: popełnię grzybki, popełnić to można grzech śmiertelny piszą takie głupoty. A propos przepisu: za dużo tych składników. W/w danie można zrobić z naszych grzybów zarówno świeżych, jak i suszonych. Porada POPEŁNIONA gratis.
OdpowiedzUsuń