piątek, 9 września 2016

Tagiatelle primavera według Gina D'Acampa


Słowo „primavera” w nazwie tego przepisu trochę mnie zdziwiło. Papryki i cukinie kojarzą mi się raczej z jesienią, niż z wiosną, ale delikatny smak warzyw ją uzasadnia. Zarazem pasta jest pełna kontrastów, bo chwilę po zjedzeniu pierwszego kęsa kremowego makaronu i łagodnych warzyw czujemy już pikantne chili. 

2 czerwone cebule
2 duże lub 4 małe żółte papryki
1 czerwona papryka
1 cukinia
½ łyżeczki chili w płatkach
1 łyżka świeżych listków tymianku
400 g świeżego makaronu tagliatelle
oliwa
sól
pieprz

Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Odkroić końcówki cukinii i pokroić ją w kostkę. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. 

Sprawdzić czas gotowania makaronu, aby w odpowiednim momencie wrzucić go wrzątku. W dużym rondlu zagotować wodę. W tym czasie na oliwie podsmażyć paprykę, cukinię, cebulę, chili i tymianek przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając i uważając, aby warzywa się nie rozgotowały. Gdy warzywa będą się smażyć, ugotować makaron al dente. 

Makaron odcedzić i przełożyć z powrotem do tego samego rondla. Dodać do rondla usmażone warzywa i mieszać przez około 30 sekund, aby składniki się połączyły. Nałożyć makaron na talerze i podawać.


Źródło: Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe.


Akcję Warzywa psiankowate przygotowała autorka blogu Mops w kuchni.

2 komentarze:

  1. Wygląda na proste do przygotowania danie, a jakże efektownie wygląda. Pewnie smakuje wybornie. Dziękuję za wszystkie zgłoszone do akcji przepisy i zapraszam już niedługo na blog do lektury podsumowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za perfekcyjne, jak zwykle, zorganizowanie akcji :)
      Ania

      Usuń