Sofrito oznacza w kuchni latynoamerykańskiej smażony sos,
zawierający drobno posiekane aromatyczne składniki jak czosnek, cebula,
papryka, a w greckiej lub żydowskiej wolne duszenie mięsa. Tu mamy do czynienia
z tradycją sefardyjskich Żydów. Potrawa wygląda niepozornie, jednak nie dajcie
się zwieść, jest znakomita. Teoretycznie można ją przyrządzić bez ziemniaków,
ale — jak napisali autorzy książki „Jerozolima” — nikt nie będzie żałował, że
ich użył. Możemy potwierdzić tę opinię ;) Nasączone sosem ziemniaki są świetne,
a długo duszone mięso kurczaka — niezwykle delikatne.
Ziemniakami zajął się robot, więc były bardzo drobno pokrojone
;) W przypadku grubej kostki należy dodać je do rondla na pół godziny przed
końcem duszenia. Zamieniłam też kurczaka w całości na kawałki mięsa, a ząbki
czosnku na większe, łatwo je wtedy na talerzu wyłuskać z łupinek i zjeść.
Podsmażony i duszony czosnek jest bardzo smaczny. Koniecznie go spróbujcie.
1½ kg mięsa z kurczaka (piersi i/lub podudzia czy udka)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki cukru
2½ łyżki soku z cytryny
1 duża cebula
750 g ziemniaków
12 bardzo dużych ząbków czosnku w łupinach
olej
sól
czarny pieprz
Do bardzo dużego rondla wlać łyżkę oleju i na średnim ogniu
smażyć kawałki kurczaka przez 4-5 minut, aż lekko zbrązowieją (jeśli są to
kawałki ze skórą, to skórą do dołu). Posypać je papryką, kurkumą, cukrem, sporą
ilością świeżo zmielonego pieprzu, dodać ½ łyżeczki soli oraz 1½ łyżki soku
z cytryny. Odwrócić kawałki kurczaka na drugą stronę, włożyć do rondla
obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Przykryć rondel i dusić kurczaka przez 1½
godziny, co jakiś czas sprawdzając, czy nie trzeba dodać odrobiny wrzącej wody
(na dnie powinno być pół centymetra płynu).
Obrać ziemniaki, posiekać je w drobną kostkę i w dwóch
partiach usmażyć na dużej patelni, na oleju, aż będą rumiane. Każdą z partii po
wyjęciu posypać świeżo zmieloną solą morską. Następnie podsmażyć czosnek.
Na pół godziny przed końcem duszenia na dno rondla wrzucić
podsmażony czosnek, a na 15 minut przed końcem — wyjąć mięso, na dnie ułożyć
ziemniaki, a na nich położyć z powrotem mięso. Przed podaniem ziemniaki powinny
być nasączone sosem, a mięso odchodzić od kości. Skropić sofrito pozostałą
łyżką soku z cytryny i podawać.
Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, Jerozolima.
Akcję
Warzywa psiankowate przygotowała autorka blogu Mops w kuchni.
Bardzo ciekawe danie. Lubię wypróbowywać takie przepisy i poznawać nowe smaki. Tym bardziej dziękuję za dodanie tego przepisu do akcji Warzywa psiankowate!
OdpowiedzUsuńNiedługo na pewno zrobię je znowu. Aż wzdychamy na jego wspomnienie ;)
UsuńAnia