piątek, 9 września 2016

Sofrito z kurczaka - Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi


Sofrito oznacza w kuchni latynoamerykańskiej smażony sos, zawierający drobno posiekane aromatyczne składniki jak czosnek, cebula, papryka, a w greckiej lub żydowskiej wolne duszenie mięsa. Tu mamy do czynienia z tradycją sefardyjskich Żydów. Potrawa wygląda niepozornie, jednak nie dajcie się zwieść, jest znakomita. Teoretycznie można ją przyrządzić bez ziemniaków, ale — jak napisali autorzy książki „Jerozolima” — nikt nie będzie żałował, że ich użył. Możemy potwierdzić tę opinię ;) Nasączone sosem ziemniaki są świetne, a długo duszone mięso kurczaka — niezwykle delikatne. 

Ziemniakami zajął się robot, więc były bardzo drobno pokrojone ;) W przypadku grubej kostki należy dodać je do rondla na pół godziny przed końcem duszenia. Zamieniłam też kurczaka w całości na kawałki mięsa, a ząbki czosnku na większe, łatwo je wtedy na talerzu wyłuskać z łupinek i zjeść. Podsmażony i duszony czosnek jest bardzo smaczny. Koniecznie go spróbujcie.

1½ kg mięsa z kurczaka (piersi i/lub podudzia czy udka)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki cukru
2½ łyżki soku z cytryny
1 duża cebula
750 g ziemniaków
12 bardzo dużych ząbków czosnku w łupinach
olej
sól
czarny pieprz

Do bardzo dużego rondla wlać łyżkę oleju i na średnim ogniu smażyć kawałki kurczaka przez 4-5 minut, aż lekko zbrązowieją (jeśli są to kawałki ze skórą, to skórą do dołu). Posypać je papryką, kurkumą, cukrem, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, dodać ½ łyżeczki soli oraz 1½ łyżki soku z cytryny. Odwrócić kawałki kurczaka na drugą stronę, włożyć do rondla obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Przykryć rondel i dusić kurczaka przez 1½ godziny, co jakiś czas sprawdzając, czy nie trzeba dodać odrobiny wrzącej wody (na dnie powinno być pół centymetra płynu).

Obrać ziemniaki, posiekać je w drobną kostkę i w dwóch partiach usmażyć na dużej patelni, na oleju, aż będą rumiane. Każdą z partii po wyjęciu posypać świeżo zmieloną solą morską. Następnie podsmażyć czosnek. 

Na pół godziny przed końcem duszenia na dno rondla wrzucić podsmażony czosnek, a na 15 minut przed końcem — wyjąć mięso, na dnie ułożyć ziemniaki, a na nich położyć z powrotem mięso. Przed podaniem ziemniaki powinny być nasączone sosem, a mięso odchodzić od kości. Skropić sofrito pozostałą łyżką soku z cytryny i podawać.



Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, Jerozolima.


Akcję Warzywa psiankowate przygotowała autorka blogu Mops w kuchni.


2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe danie. Lubię wypróbowywać takie przepisy i poznawać nowe smaki. Tym bardziej dziękuję za dodanie tego przepisu do akcji Warzywa psiankowate!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedługo na pewno zrobię je znowu. Aż wzdychamy na jego wspomnienie ;)
      Ania

      Usuń