Tym, którzy nie są w stanie zrozumieć emocji towarzyszących
piosence „Addio, pomidory”, śpiewanej przez Wiesława Michnikowskiego w
Kabarecie Starszych Panów, i marudzą, że dziś znowu w menu pomidory, na pomoc
przychodzi Nigella i jej staroświecki angielski sos ;) Tak podane pomidory są
wielofunkcyjne. Gdy trzeba, odegrają rolę przystawki, innego dnia można podać
je do mięsa albo położyć na kanapkach. Sama zaryzykowałam połączenie ich z
sofrito sefardyjskich Żydów i też pasowały ;)
500 g pomidorów koktajlowych
¼ łyżeczki musztardy angielskiej
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka drobnego cukru
1 łyżeczka soli
pieprz
250 ml mleka
1 jajko
4 łyżki octu jabłkowego lub estragonowego
1 łyżka oleju
szczypiorek lub dymka
Napełnić zlew do połowy wodą. Jajko wbić do miseczki i
roztrzepać widelcem.
W garnku o wysokich ściankach połączyć musztardę, mąkę,
cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać niewielką ilość mleka i ubijać
trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Postawić garnek na ogniu i dodać
stopniowo resztę mleka, cały czas ubijając masę.
Zdjąć garnek na chwilę z ognia, dodać do niego roztrzepane
jajko oraz ocet. Postawić go z powrotem na niezbyt dużym ogniu i ubijać trzepaczką
masę, aż będzie miała konsystencję kremu. Zdjąć garnek z ognia i dodać olej.
Włożyć garnek do zlewu z wodą i ubijać masę, aż olej dokładnie się połączy z
resztą składników, po czym odstawić krem do wystygnięcia.
Pomidory pokroić na połówki, szczypiorek lub dymkę posiekać.
Na półmisku ułożyć pomidory przeciętą stroną do góry, polać je kilkoma łyżkami
kremu i posypać szczypiorkiem lub dymką.
Inspiracja: Nigella Lawson, Lato w kuchni przez okrągły rok.
Akcję Warzywa psiankowate przygotowała autorka blogu Mops wkuchni.
Oryginalny, ciekawy przepis. Dziękuję za dodanie go do akcji.
OdpowiedzUsuń