piątek, 9 września 2016

Sałatka z pieczonych pomidorów, koziego sera i mięty według Nigelli Lawson


Tę sałatkę warto podać w szklanej misie, która będzie w pełni ukazywała wszystkie kolory użytych składników — zielony szpinak, czerwone pomidory i biały kozi ser. Wykorzystane są w niej koktajlowe pomidorki upieczone kilka godzin wcześniej. Jeśli chcecie podać ją wcześnie, pomidory włóżcie do piekarnika na noc, a jeśli planujecie późną kolację — przygotujcie je rano. Zajmie to zaledwie 3-4 minuty. Sama sałatka również nie jest pracochłonna. 

200 g młodego szpinaku lub roszponki
200 g koziego, twarogowego sera
1 porcja pomidorów z tego przepisu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej świeżej mięty

W misie ułożyć liście szpinaku lub roszponki. Na nich ułożyć kawałki sera i pomidory.

Do naczynia, w którym piekły się pomidory, dodać sok cytrynowy oraz oliwę. Wymieszać je z sokami z pieczenia pomidorów, a potem polać powstałym sosem sałatkę. Na końcu posypać ją posiekaną miętą.


Inspiracja: Nigella Lawson, Nigella ekspresowo.


Akcję Warzywa psiankowate przygotowała autorka blogu Mops w kuchni.


2 komentarze: