piątek, 9 września 2016

Pomidory muśnięte promieniem księżyca według Nigelli Lawson


To jeden z najszybszych przepisów, jakie znam ;) Pomidorki są znakomite do sałatek czy mięsa, a wymieszane z oliwą soki, które puszczą, można wykorzystać do zrobienia dressingu.

500 g pomidorów koktajlowych
sól morska
¼ łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonego tymianku
4 łyżki oliwy

Pomidory pokroić na połówki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu przeciętymi stronami do góry. Posypać je świeżo zmieloną solą oraz cukrem i tymiankiem, a potem skropić oliwą.

Włożyć naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i natychmiast go wyłączyć. Zostawić pomidory w zamkniętym, gorącym piekarniku przez całą noc lub dzień.


Inspiracja: Nigella Lawson, Nigella ekspresowo.


Akcję Warzywa psiankowate przygotowała autorka blogu Mops w kuchni.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczone pomidory. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie wypróbuj, warto się skusić na ten przepis :)
      Ania

      Usuń
  2. Przepis brzmi bardzo prosto i apetycznie, ale jak długo (i w jaki sposób) można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam,chorowałam. Zwykle zjadamy je w ciągu dwóch-trzech dni. Pomidory przechowuję w lodówce, potem wyjmuję i podaję w temperaturze pokojowej. Witkowi zdarzyło się raz zapomnieć o nich. Rano część dodał do sałatki, którą wzięliśmy do pracy, a resztę zostawił w piekarniku. Odkryłam to wieczorem - nie zepsuły się.
      Ania

      Usuń