sobota, 23 kwietnia 2016

Tort migdałowy Malakoff


Przepis znalazłam na blogu „Moje wypieki” i zaryzykowałam, mimo że nie przepadam za dużą ilością soku z cytrusów w wypiekach. Okazało się jednak, że w tym cieście też mi nie smakuje, więc przygotowując tort po raz kolejny zmieniłam przepis na poncz – zamiast soku z pomarańczy i cytryny oraz pomarańczowego likieru dałam kawę i rum, a cytrusy wprowadziłam pod postacią mandarynek z puszki :)

300 ml kremówki
4 żółtka
100 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
150 g zmielonych migdałów
2 łyżki rumu
podłużne biszkopty (ok. 200 g plus kilka na posypkę)

125 ml mocnej kawy
100 ml rumu

mandarynki z puszki
kandyzowane czereśnie

Zaparzyć kawę. Lekko ją przestudzić, dodać do niej rum i wymieszać.

Sparzyć jajka. Ubić kremówkę. W drugiej misie robota ucierać żółtka z cukrem pudrem, aż zjaśnieją i zrobią się puszyste. Po łyżce dodawać masło, rum i mielone migdały, ciągle ubijając, ale na niższych obrotach. Dodać do masy ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kawę z rumem przelać na głęboki talerz. Ułożyć w tortownicy warstwę biszkoptów maczanych w kawie z rumem. Wyłożyć na nie połowę masy migdałowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Na górę dać drugą połowę masy. Wierzch wyrównać szpatułką.

Tort chłodzić w lodówce przez 12-24 godzin.

Przed podaniem odsączyć mandarynki i zmiksować kilka biszkoptów w blenderze kielichowym. Obsypać mielonymi biszkoptami wierzch i boki tortu. Górę ozdobić mandarynkami i kandyzowanymi czereśniami.


2 komentarze:

  1. Smakuje równie wspaniale jak wygląda. Aniu jesteś mistrzynią wypieków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, dziękuję i zapraszam do nas ponownie :)
      Ania

      Usuń