poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Kurczak z pieczarkami w sosie winnym według Rachel Khoo


Na inaugurację Pieczarkowego Tygodnia wybrałam kurczaka z pieczarkami i sosem winnym. To pyszny – jak się okazało – przepis Rachel Khoo. Na pewno będziemy do niego często wracać. Potrzebnych jest zaledwie kilka składników, a przygotowania są dosyć szybkie i nieskomplikowane. Danie podałam z makaronem fusilli giganti.

Rachel proponuje wiele wariacji na temat sosu z białego wina: można go doprawiać innymi świeżymi ziołami, np. koperkiem, podawać do ryby, indyka lub warzyw.  Wersja koperkowa z rybą brzmi kusząco ;)

450 ml bulionu
30 g masła
30 g mąki pszennej
125 ml wytrawnego białego wina
4 łyżki śmietany kremówki
1łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

500 g piersi z kurczaka
250 g pieczarek
2 łyżki masła
garść posiekanej natki pietruszki lub estragonu

Podgrzać bulion, aby był letni. Mięso pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić szczoteczką i pokroić w cienkie plasterki. 

Masło przeznaczone do sosu roztopić w rondelku na średnim ogniu. Dodać mąkę i utrzeć na gładką masę. Podgrzewać, mieszając, aż zasmażka stanie się złocista. Zdjąć ognia i stopniowo wlewać bulion, cały czas mieszając.

Postawić rondel na średnim ogniu i gotować sos przez 10 minut, często mieszając. Jeśli za bardzo zgęstnieje dodać więcej bulionu. Dodać wino i gotować kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

W trakcie gotowania sosu przygotować mięso i grzyby. Roztopić masło na patelni i smażyć na nim plasterki kurczaka. Gdy będą przyrumienione, dodać pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut, aż kurczak będzie gotowy.

Mięso i pieczarki  polać sosem i posypać natką pietruszki lub estragonem. 


Źródło: Rachel Khoo, Mała paryska kuchnia.

 

Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops w kuchni.


4 komentarze:

  1. Cieszę się Aniu, że mogłam być u Was na inauguracji Pieczarkowego Tygodnia. Danie było pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że świętowaliście naprawdę należycie ten Pieczarkowy Tydzień. Bardzo mnie to cieszy. Danie wygląda bardzo apetycznie i fajnie, że nie jest trudne do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było wesoło, bo mili goście się zjawili :) Marysia przejechała przez całą Polskę, więc naprawdę należycie świętowaliśmy ;)

      Usuń