To przepis dla miłośników gorzkiej czekolady. Jeśli lubicie
słodkie desery, musicie dodać do sosu mleczną czekoladę lub uzupełnić go o
cukier. Gino – powołując się na upodobania własne i synów – proponuje podanie
naleśników tylko z sosem lub z dodatkiem bananów czy orzechów laskowych. Moje
posypane są orzechami pekan. Następnym razem wypróbuję płatki kokosowe :)
Naleśniki (5 sztuk o średnicy 24-25 cm):
100 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 duże jajko
szczypta soli
300 ml mleka
oliwa
Sos:
160 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g gorzkiej czekolady
Przesiać mąkę i kakao. W blenderze kielichowym umieścić mąkę,
kakao, jajko, sól i mleko. Dokładnie zmiksować. Przelać do rondla lub innego
pojemnika i odstawić na co najmniej pół godziny.
Mocno rozgrzać patelnię, dno posmarować odrobiną oliwy (robię to, używając ręczników papierowych). Nalać chochlą odpowiednią ilość ciasta na
patelnię i rozprowadzić je, poruszając patelnią. Gdy ciasto się zetnie, a
brzegi zaczną odstawać, przewrócić naleśnik na drugą stronę i chwilę
smażyć, po czym zdjąć go z patelni. Naleśniki złożyć w trójkąty.
Czekoladę drobno posiekać. Na patelnię wlać mleko, ekstrakt
z wanilii, dodać czekoladę. Podgrzewać na średnim ogniu, aż czekolada się rozpuści,
a sos zgęstnieje.
Włożyć naleśniki na patelnię (mogą zachodzić na siebie) i
podgrzewać 30 sekund. Przełożyć naleśniki na talerze, polać resztą sosu i
posypać wybranymi dodatkami.
Czekoladowy Tydzień zorganizowała Atina.
Inspiracja: Gino D’Acampo, Smaczna i zdrowa kuchnia włoska.
Odkąd tylko pamiętam to naleśniki zawsze były tym co kocham. Zresztą bardzo fajne przepisy na smaczne naleśniki są w serwisie kulinarnym https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ więc mogę powiedzieć, że najchętniej zjadałbym je codziennie.
OdpowiedzUsuń