sobota, 20 lutego 2016

Naleśniki czekoladowo-waniliowe według Gina D'Acampa



To przepis dla miłośników gorzkiej czekolady. Jeśli lubicie słodkie desery, musicie dodać do sosu mleczną czekoladę lub uzupełnić go o cukier. Gino – powołując się na upodobania własne i synów – proponuje podanie naleśników tylko z sosem lub z dodatkiem bananów czy orzechów laskowych. Moje posypane są orzechami pekan. Następnym razem wypróbuję płatki kokosowe :) 

Naleśniki (5 sztuk o średnicy 24-25 cm):

100 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 duże jajko
szczypta soli
300 ml mleka
oliwa

Sos:

160 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g gorzkiej czekolady

Przesiać mąkę i kakao. W blenderze kielichowym umieścić mąkę, kakao, jajko, sól i mleko. Dokładnie zmiksować. Przelać do rondla lub innego pojemnika i odstawić na co najmniej pół godziny.

Mocno rozgrzać patelnię, dno posmarować odrobiną oliwy (robię to, używając ręczników papierowych). Nalać chochlą odpowiednią ilość ciasta na patelnię i rozprowadzić je, poruszając patelnią. Gdy ciasto się zetnie, a brzegi zaczną odstawać, przewrócić naleśnik na drugą stronę i chwilę smażyć, po czym zdjąć go z patelni. Naleśniki złożyć w trójkąty.

Czekoladę drobno posiekać. Na patelnię wlać mleko, ekstrakt z wanilii, dodać czekoladę. Podgrzewać na średnim ogniu, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje.

Włożyć naleśniki na patelnię (mogą zachodzić na siebie) i podgrzewać 30 sekund. Przełożyć naleśniki na talerze, polać resztą sosu i posypać wybranymi dodatkami. 


Czekoladowy Tydzień zorganizowała Atina.

Inspiracja: Gino D’Acampo, Smaczna i zdrowa kuchnia włoska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz