niedziela, 21 lutego 2016

Czekolada z orzechami laskowymi w filiżankach według Gina D'Acampa


Nie ma przyjemniejszych książek o zrzucaniu wagi niż Gina D’Acampa :) Gino użył jogurtu beztłuszczowego i wyliczył, że każda z czterech porcji ma 307 kalorii ;) No cóż, zapewne chodziło o kilokalorie, co nie zmienia faktu, że mus jest pyszny. Nie stosuję w kuchni produktów beztłuszczowych, więc wykorzystałam jogurt typu greckiego Bakomy, który bardzo polecam – to jeden z niewielu jogurtów, który nie ma dodanego mleka w proszku czy białek mleka i zawiera zdrowe, żywe kultury bakterii. Porcji wyszło pięć, a nie cztery. Widocznie Gino ma większe filiżanki ;)

2 duże jajka
60 g drobnego cukru
100 g gorzkiej czekolady
180 g greckiego jogurtu
50 g orzechów laskowych

Orzechy posiekać. 85 g czekolady roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (450W przez 2-3 minuty). 15 g czekolady zetrzeć na tarce. Oddzielić białka od żółtek jaj, umieszczając je w dwóch misach robota.

Żółtka utrzeć z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Stopniowo dodawać czekoladę, a potem jogurt. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć białka do misy z masą czekoladową i dokładnie, ale ostrożnie wymieszać obie masy.

Przełożyć mus do filiżanek, wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać utartą czekoladą. 



Czekoladowy Tydzień zorganizowała Atina.

Inspiracja: Gino D’Acampo, Smaczna i zdrowa kuchnia włoska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz