Nie ma przyjemniejszych książek o zrzucaniu wagi niż Gina
D’Acampa :) Gino użył jogurtu beztłuszczowego i wyliczył, że każda z czterech
porcji ma 307 kalorii ;) No cóż, zapewne chodziło o kilokalorie, co nie
zmienia faktu, że mus jest pyszny. Nie stosuję w kuchni produktów
beztłuszczowych, więc wykorzystałam jogurt typu greckiego Bakomy, który bardzo
polecam – to jeden z niewielu jogurtów, który nie ma dodanego mleka w proszku
czy białek mleka i zawiera zdrowe, żywe kultury bakterii. Porcji wyszło pięć, a
nie cztery. Widocznie Gino ma większe filiżanki ;)
2 duże jajka
60 g drobnego cukru
100 g gorzkiej czekolady
180 g greckiego jogurtu
50 g orzechów laskowych
Orzechy posiekać. 85 g czekolady roztopić w kąpieli wodnej
lub mikrofalówce (450W przez 2-3 minuty). 15 g czekolady zetrzeć na tarce.
Oddzielić białka od żółtek jaj, umieszczając je w dwóch misach robota.
Żółtka utrzeć z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Stopniowo
dodawać czekoladę, a potem jogurt. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć białka
do misy z masą czekoladową i dokładnie, ale ostrożnie wymieszać obie masy.
Przełożyć mus do filiżanek, wstawić do lodówki na godzinę.
Przed podaniem posypać utartą czekoladą.
Czekoladowy Tydzień zorganizowała Atina.
Inspiracja: Gino D’Acampo, Smaczna i zdrowa kuchnia włoska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz