Sophie i Michael Coe w książce „Prawdziwa historia czekolady”,
powołując się na badania francuskiego lekarza Hervé Roberta, piszą: „kofeina,
teobromina, serotonina i fenyloetylamina, które zawiera czekolada, czynią z
niej środek tonizujący, antydepresyjny, działający przeciwstresowo i wzmagający
odczuwanie przyjemności, łącznie z przyjemnością płynącą z uprawiania
seksu”. Nic dziwnego, że Walentynki kojarzą się z czekoladą ;)
Zamiast kupować gotowe czekoladki, sami przygotujcie deser :)
My dziś delektujemy się musem z czekoladą i prażonymi ziarnami kakao.
Rachel Khoo proponowała użycie crème pâtissière z dodatkiem kakao zamiast
wanilii, lecz mus z wanilią także świetnie smakuje i – mimo braku tej jednej
łyżki kakao – jest nadal bardzo czekoladowy.
2 łyżki miękkiego masła
40 g prażonych ziaren kakao
½ porcji crème pâtissière
60 g białek (z około 2 średnich jajek)
50 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
szczypta soli
1 czubata łyżka kakao
150 g gorzkiej czekolady
200 ml kremówki
Ziarna kakao rozgnieść lub delikatnie utłuc. Odłożyć nieco kawałków
ziaren do dekoracji. 4-6 filiżanek wysmarować masłem i wysypać pozostałą
częścią rozgniecionych ziaren.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej
lub mikrofalówce (450W przez około 3-4 minuty).
Połowę białek umieścić w misie robota. Dodać cukier, sok z
cytryny i sól. Ubijać, aż masa zrobi się biała. Dodać resztę białek oraz kakao
i ubijać, aż masa zrobi się sztywna.
W drugiej misie robota ubić bitą śmietanę.
Rozetrzeć grudki w kremie cukierniczym, dodać do niego
czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką. Do kremu dodać część białek z kakao i
delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę białek oraz bitą śmietanę.
Ostrożnie, ale dokładnie wszystko wymieszać.
Nałożyć mus do filiżanek, posypać go odłożonymi kawałkami
ziaren kakao i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej smakuje tego
samego dnia. Można go przechowywać dwa dni.
Czekoladowy Tydzień zorganizowała Atina.
Inspiracja: Rachel Khoo, Mała paryska kuchnia.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa jestem zdania, że wszystko co jest zrobione z czekolady musi być przepyszne. W ogóle sama jestem wielką zwolenniczką tworzenia różnych deserów czekoladowych i inspirację mam z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdzie jeszcze nie zdążyłam przerobić wszystkich przepisów.
OdpowiedzUsuń