Sos do chińskich potraw – propozycja Goka Wana. Słodki i
bardzo pikantny, mimo że znacznie zmniejszyłam ilość pieprzu. Gok proponował pół
łyżki ;) Zamiast świeżej papryczki chili użyłam odrobiny chili w płatkach.
8 śliwek
sos sojowy
miód
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
chili w płatkach
1 gwiazdka anyżu
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1½ łyżki brązowego cukru
świeżo zmielony biały pieprz
Śliwki wydrylować, pokroić na plasterki, wrzucić je do
rondla i dodać 2 łyżki wody. Umieścić rondel na średnim ogniu.
Dodać 1 łyżkę
sosu sojowego i 2 łyżki miodu, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę
składników. Gdy zawartość rondla się zagotuje, zmniejszyć ogień.
Sos dusić, aż śliwki będą się rozpadać, mieszając od czasu
do czasu. Gdyby było to konieczne, dodać wody.
Wyjąć anyż, zmiksować sos ręcznym blenderem. Doprawić sosem
sojowym i miodem.
Inspiracja: Gok Wan, Kuchnia chińska według Goka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz