Przed dwoma dniami zaczął się Nowy Rok w Chinach. Tę okazję
uczciłam, testując po raz pierwszy książkę Goka Wana ;) Przepis na kaczkę po
pekińsku jest nieco zaskakujący, gdyż zaleca użycie naleśników, a nie
placków mandaryńskich. Ponieważ nie mam dostępu do oryginalnego wydania, zastanawiałam
się, czy to wpadka tłumaczki czy Gok wykazał się fantazją ;) Obiekt na zdjęciu w książce
jednak wyglądał raczej jak naleśnik niż chiński placek, więc zrobiłam kaczkę
z naleśnikami :)
1 kaczka wypatroszona, bez kupra
1 łyżka przyprawy pięć smaków
1 cebula
kawałek imbiru, ok. 5 cm
4 ząbki czosnku
2 dymki
2 gwiazdki anyżu
sól
biały pieprz
Wnętrze kaczki natrzeć przyprawą pięć smaków. Cebulę obrać i
pokroić w łódeczki. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przetrzeć
przez praskę. Dymki rozgnieść. Nadziać kaczkę tymi składnikami oraz anyżem.
Otwory zamknąć szpikulcem lub związać nitką.
Kaczkę położyć na ruszcie umieszczonym na głębokiej blasze.
Nakłuć kaczkę widelcem w kilku miejscach. Posypać ją świeżo zmieloną solą i
białym pieprzem. Piec kaczkę w temperaturze 180°C przez godzinę, potem
zwiększyć temperaturę do 220°C i piec przez 25 minut (piekłam w górnej komorze
piekarnika z włączoną górną grzałką i termoobiegiem).
Wyjąć kaczkę z piekarnika, odstawić na 15 minut. Odciąć udka
i piersi. Mięso porwać na kawałki lub pokroić.
Dodatki:
1 ogórek
5 dymek
Ogórek pokroić w cienkie słupki, dymki w paski. Podgrzać
naleśniki, jeśli nie są ciepłe. Posmarować je sosem śliwkowym, ułożyć na nich
ogórek, dymkę, mięso z kaczki. Zwinąć naleśniki i podawać.
Inspiracja: Gok Wan, Kuchnia chińska według Goka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz