środa, 10 lutego 2016

Kaczka po pekińsku Papy Wana według Goka Wana


Przed dwoma dniami zaczął się Nowy Rok w Chinach. Tę okazję uczciłam, testując po raz pierwszy książkę Goka Wana ;) Przepis na kaczkę po pekińsku jest nieco zaskakujący, gdyż zaleca użycie naleśników, a nie placków mandaryńskich. Ponieważ nie mam dostępu do oryginalnego wydania, zastanawiałam się, czy to wpadka tłumaczki czy Gok wykazał się fantazją ;) Obiekt na zdjęciu w książce jednak wyglądał raczej jak naleśnik niż chiński placek, więc zrobiłam kaczkę z naleśnikami :) 

1 kaczka wypatroszona, bez kupra
1 łyżka przyprawy pięć smaków
1 cebula
kawałek imbiru, ok. 5 cm
4 ząbki czosnku
2 dymki
2 gwiazdki anyżu
sól
biały pieprz

Wnętrze kaczki natrzeć przyprawą pięć smaków. Cebulę obrać i pokroić w łódeczki. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przetrzeć przez praskę. Dymki rozgnieść. Nadziać kaczkę tymi składnikami oraz anyżem. Otwory zamknąć szpikulcem lub związać nitką. 

Kaczkę położyć na ruszcie umieszczonym na głębokiej blasze. Nakłuć kaczkę widelcem w kilku miejscach. Posypać ją świeżo zmieloną solą i białym pieprzem. Piec kaczkę w temperaturze 180°C przez godzinę, potem zwiększyć temperaturę do 220°C i piec przez 25 minut (piekłam w górnej komorze piekarnika z włączoną górną grzałką i termoobiegiem). 

Wyjąć kaczkę z piekarnika, odstawić na 15 minut. Odciąć udka i piersi. Mięso porwać na kawałki lub pokroić. 

Dodatki:
1 ogórek
5 dymek

Ogórek pokroić w cienkie słupki, dymki w paski. Podgrzać naleśniki, jeśli nie są ciepłe. Posmarować je sosem śliwkowym, ułożyć na nich ogórek, dymkę, mięso z kaczki. Zwinąć naleśniki i podawać. 



Inspiracja: Gok Wan, Kuchnia chińska według Goka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz