niedziela, 31 lipca 2016

Szwedzki letni tort według Nigelli Lawson


To smaczny i łatwy do zrobienia torcik, który ma uczcić lato. Nie wiem, jak wygląda to w oryginale, ale tłumaczki książki „Kuchnia. Przepisy z serca domu” wspominają o nocy świętojańskiej. Oczywiście, chodzi o midsommar, które pierwotnie związane było z pogańskim kultem słońca, przesileniem letnim przypadającym na 21 lub 22 czerwca i miało wiele wspólnego z naszą sobótką i nocą Kupały, bo też pochodziło z czasów przedchrześcijańskich, a dopiero później zostało — wobec trudności z wykorzenieniem go — przekształcone w noc świętojańską, obchodzoną z 23 na 24 czerwca. Współczesny świat ma jednak swoje wymogi i w Szwecji od 1953 r. midsommar przypada na sobotę w okresie między 20 a 26 czerwca ;) W midsommar dziewczęta zbierają kwiaty, które wkładają pod poduszkę, aby wyśnić ukochanego, poza tym plecie się wianki, tańczy (to eufemizm, bo na przykład w takt jednej z piosenek skacze się jak żabki) wokół umajonego słupa, je śledzie, młode ziemniaki z koperkiem, truskawki ze śmietaną i pije sporo wódki ;)


Nigella chciała, aby jej przepis przypominał mokre, norweskie ciasta, więc znacznie rozrzedziła krem ze szwedzkiej receptury. W obliczu 30-stopniowych upałów dorzuciłam łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, a krem nadal był dosyć płynny, więc jeśli nie jesteście zwolennikami chaosu na paterach, możecie zwiększyć jej ilość nawet do 4 łyżeczek ;) Przepis zalecał zostawienie 250 g truskawek niepozbawionych szypułek i umieszczenie ich na wierzchu tortu, ale nie jestem zwolennikiem dłubania w deserach, więc pozbawiłam szypułek wszystkie. Następnym razem zostawię ze trzy do dekoracji ;) Krem i ciasto można przygotować dzień wcześniej lub wcześnie rano, jeśli zamierzacie podać tort wieczorem, ponieważ krem musi być solidnie schłodzony.


Niedawno zamieściłam przepis na Ciasto pani Pigalopp, czyli szwedzki letni tort z owocami, naszego tegorocznego faworyta wśród tortów z truskawkami. Drugie miejsce zajął bezowy torcik Nigelli. Jeśli Ciasto pani Pigalopp Wam się podobało, ale obawiacie się użycia surowych jajek, możecie do niego zrobić, podwajając — a w przypadku wanilii zwiększając czterokrotnie — proporcje, krem Nigelli. Pałeczki salmonelli giną już w 70° C po podgrzewaniu przez cztery minuty. Gdy temperatura wynosi 60° — po 10-20 minutach. Dla pewności można kupić termometr cukierniczy.

Krem:
2 żółtka
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
250 ml mleka
½ laski wanilii

Ciasto:
3 jajka
250 g drobnego cukru
90 ml wrzątku
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki
masło

Dodatki:
750 g truskawek
2-3 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
500 ml śmietany kremówki

Krem:
Strąk wanilii przeciąć wzdłuż i czubkiem noża wyskrobać ziarenka, Wrzucić ziarna i pusty strąk do rondla. Pozostałe składniki zmiksować w blenderze kuchennym, a potem przelać do garnka. Postawić go na średnim ogniu i — ciągle mieszając — poczekać, aż krem zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia i wyjąć pusty strąk. 

Przełożyć krem do miski i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała całej powierzchni kremu. Ostudzić i włożyć do lodówki.

Można zamiast wanilii użyć 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego, dodając go po zdjęciu garnka z ognia.

Ciasto:
W misie robota ubić jajka z cukrem, aż masa będzie puszysta i zwiększy swoją objętość niemal trzykrotnie. Zmniejszyć obroty i dolać cienkim strumieniem wrzątek. 

W misce wymieszać mąkę z proszkiem, a potem stopniowo dodawać do misy robota, ubijając na niskich obrotach. Sprawdzić, czy nie zrobiły się grudki.

Piec przez około 35-40 minut w temperaturze 180° C, w foremce o średnicy 22-23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem (piekłam w górnej komorze piekarnika z włączonym termoobiegiem i górną grzałką). Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 

Przełożyć formę na metalową kratkę, a po około 5-10 wyjąć ciasto z formy i ponownie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Dekoracja tortu:
Z truskawek usunąć szypułki. Odłożyć 250 g truskawek, pozostałe pokroić na połówki lub ćwiartki. Posypać je cukrem i skropić ekstraktem waniliowym. Odstawić na 10-60 minut.
Przekroić ciasto na trzy warstwy.

Ubić śmietanę. Dodać 1/3 śmietany do całkowicie ostudzonego kremu i delikatnie wymieszać. 

Ułożyć na paterze dolną warstwę ciasta, przykryć ją połową kremu, a na niej położyć połowę truskawek z ekstraktem. Przykryć owoce drugą warstwą ciasta, nałożyć resztę kremu i truskawek z ekstraktem. Na nich położyć wierzch ciasta, przykryć go bitą śmietaną i ułożyć na nim odłożone wcześniej truskawki.

Wstawić tort na pół godziny do lodówki, zwłaszcza jeśli jest upał.


Inspiracja: Nigella Lawson, Kuchnia. Przepisy z serca domu.


Akcję Skandynawskie lato prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

3 komentarze:

  1. Kolejny wspaniały przepis z Twojej strony. Bardzo dziękuję za Twój wkład w akcję :) Cieszy mnie to, że zawsze opatrujesz każdy przepis solidnym wstępem i że tutaj mogłam dowiedzieć się czegoś więcej o obchodach midsommar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję Ci za organizowanie akcji, bardzo je lubię :)Kiedyś interesowałam się polską sobótką, więc i midsommar mnie fascynuje. Spędzenie midsommar w Dalarnie to byłoby coś ;)
      Ania

      Usuń
  2. Tort wygląda rewelacyjnie. Powoli zaczyna się sezon na świeże truskawki, więc na pewno niedługo go przyrządzę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń