Milion kalorii, ale wartych grzechu ;) Połączenie Victoria
Sponge Cake z bezą Pavlova – to mówi chyba samo za siebie :) Kiedy ostatnio
zrobiłam ten torcik, nie było osoby, która nie skusiłaby się na drugi kawałek. Wbrew
pozorom, najtrudniejszym elementem przygotowań jest dostosowanie tempearatury piekarnika
– Nigella pisała o 200°C, w moim piekarniku musiałam obniżyć ją do 180°.
125 g mąki pszennej
25 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g bardzo miękkiego masła
300 g drobnego cukru (100 g do ciasta, 200 g do bezy)
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka
50 g płatków migdałowych
375 ml śmietany kremówki
ok. 250 g truskawek
Dno dwóch tortownic o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Tortownice natłuścić masłem i wysypać mąką. W niedużej misce
wymieszać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
W misie robota utrzeć masło ze 100 g cukru, aż masa będzie
puszysta. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masła i dalej ucierać. Dodać
do masy mąki z proszkiem, wymieszać, zaczynając od pierwszego stopnia obrotów.
Na końcu dolać ekstrakt z wanilii oraz mleko i utrzeć wszystko.
Ciasto rozdzielić na pół i, pomagając sobie łyżką,
rozsmarować je na dnie tortownic. Włączyć piekarnik – torcik piekłam na dwóch
poziomach w temperaturze 180°C z włączoną górną grzałką i termoobiegiem.
Ubić białka, zmniejszyć obroty robota i dodawać po łyżce
pozostałe 200 g cukru. Pianę ubijać jeszcze przez kilka minut, aż zrobi się
śnieżnobiała i bardzo sztywna. Podzielić pianę na pół i w każdej z
tortownic ułożyć warstwę bezy na warstwie ciasta. Górę posypać płatkami
migdałów.
Piec przez 30-35 minut, aż płatki się zezłocą, a beza zrobi
kremowa. Po 15 minutach zamienić tortownice miejscami. Studzić w foremkach.
Przed podaniem oderwać szypułki truskawek. Przekroić
truskawki na pół. Ubić bitą śmietanę. Na paterze ułożyć jeden z blatów ciasta
bezą do dołu, posmarować go bitą śmietaną. Na niej poukładać truskawki.
Przykryć truskawki drugim blatem ciasta, bezą do góry. Jeśli jest bardzo
ciepło, można przez godzinę lub dwie schłodzić torcik w lodówce.
Źródło: Nigella Lawson, Lato w kuchni przez okrągły rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz