wtorek, 7 czerwca 2016

Torcik bezowy z truskawkami według Nigelli Lawson


Milion kalorii, ale wartych grzechu ;) Połączenie Victoria Sponge Cake z bezą Pavlova – to mówi chyba samo za siebie :) Kiedy ostatnio zrobiłam ten torcik, nie było osoby, która nie skusiłaby się na drugi kawałek. Wbrew pozorom, najtrudniejszym elementem przygotowań jest dostosowanie tempearatury piekarnika – Nigella pisała o 200°C, w moim piekarniku musiałam obniżyć ją do 180°.

125 g mąki pszennej
25 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g bardzo miękkiego masła
300 g drobnego cukru (100 g do ciasta, 200 g do bezy)
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka
50 g płatków migdałowych

375 ml śmietany kremówki
ok. 250 g truskawek

Dno dwóch tortownic o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tortownice natłuścić masłem i wysypać mąką. W niedużej misce wymieszać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. 

W misie robota utrzeć masło ze 100 g cukru, aż masa będzie puszysta. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masła i dalej ucierać. Dodać do masy mąki z proszkiem, wymieszać, zaczynając od pierwszego stopnia obrotów. Na końcu dolać ekstrakt z wanilii oraz mleko i utrzeć wszystko. 

Ciasto rozdzielić na pół i, pomagając sobie łyżką, rozsmarować je na dnie tortownic. Włączyć piekarnik – torcik piekłam na dwóch poziomach w temperaturze 180°C z włączoną górną grzałką i termoobiegiem.

Ubić białka, zmniejszyć obroty robota i dodawać po łyżce pozostałe 200 g cukru. Pianę ubijać jeszcze przez kilka minut, aż zrobi się śnieżnobiała i bardzo sztywna. Podzielić pianę na pół i w każdej z tortownic ułożyć warstwę bezy na warstwie ciasta. Górę posypać płatkami migdałów.

Piec przez 30-35 minut, aż płatki się zezłocą, a beza zrobi kremowa. Po 15 minutach zamienić tortownice miejscami. Studzić w foremkach.

Przed podaniem oderwać szypułki truskawek. Przekroić truskawki na pół. Ubić bitą śmietanę. Na paterze ułożyć jeden z blatów ciasta bezą do dołu, posmarować go bitą śmietaną. Na niej poukładać truskawki. Przykryć truskawki drugim blatem ciasta, bezą do góry. Jeśli jest bardzo ciepło, można przez godzinę lub dwie schłodzić torcik w lodówce.


Źródło: Nigella Lawson, Lato w kuchni przez okrągły rok.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz