sobota, 18 czerwca 2016

Eton mess


Taki bałagan to ja lubię ;) Znany deser, który ma ponad 100 lat, ale nadal zachwyca jak wtedy, gdy podano go podczas meczu krykieta w Eton. Doczekał się wielu wersji,  np. malinowej, rabarbarowej. Zmieniają się także dodatki — zamiast octu balsamicznego można użyć soku z granatów, jak proponuje Nigella Lawson, lub amaretto, co poleca Gino D’Acampo. Poniżej moja ulubiona receptura :)

1 kg truskawek
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
250 ml śmietany kremówki
50 g bez
kilka listków mięty

Do miski wrzucić truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki, posypać je cukrem waniliowym, polać octem balsamicznym i wymieszać. Odstawić na 15-20 minut.

Ubić śmietanę. Do miski z truskawkami pokruszyć bezy, dodać śmietanę i wymieszać.

Przełożyć do pucharków, udekorować truskawkami i listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz