To granita dla miłośników kawy — ma bardzo intensywny smak i
wspaniale orzeźwia w upalne dni. Warto wybrać dobry gatunek kawy i zaparzyć ją
w ekspresie. Granity przygotowuje się bez maszynki do lodów, więc każdy może je
zrobić.
500 ml mocnej, świeżo zaparzonej i ostudzonej kawy
100 g cukru
150 ml wody
2 ziarna kardamonu
1 lub dwa paski skórki pomarańczowej
Na małym ogniu rozpuścić w rondlu cukier i wodę, mieszając
od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać kardamon oraz skórkę pomarańczową,
gotować przez trzy minuty. Zdjąć z ognia i studzić przez godzinę, po czym
usunąć kardamon i skórkę.
Wymieszać kawę z syropem, schłodzić.
Przelać płyn do płytkiego pojemnika i zamrażać przez
dwie-trzy godziny. Wyjąć pojemnik z zamrażarki i przemieszać widelcem
granitę. W trakcie dalszego zamrażania przemieszać jeszcze dwa razy, aby
struktura granity była ziarnista.
Przed podaniem zeskrobać widelcem granitę, aby powstały
kryształki. Podawać od razu.
Źródło: Gordon Ramsay, Desery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz