poniedziałek, 13 czerwca 2016

Granita espresso według Gordona Ramsaya


To granita dla miłośników kawy — ma bardzo intensywny smak i wspaniale orzeźwia w upalne dni. Warto wybrać dobry gatunek kawy i zaparzyć ją w ekspresie. Granity przygotowuje się bez maszynki do lodów, więc każdy może je zrobić.

500 ml mocnej, świeżo zaparzonej i ostudzonej kawy
100 g cukru
150 ml wody
2 ziarna kardamonu
1 lub dwa paski skórki pomarańczowej

Na małym ogniu rozpuścić w rondlu cukier i wodę, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać kardamon oraz skórkę pomarańczową, gotować przez trzy minuty. Zdjąć z ognia i studzić przez godzinę, po czym usunąć kardamon i skórkę. 

Wymieszać kawę z syropem, schłodzić. 

Przelać płyn do płytkiego pojemnika i zamrażać przez dwie-trzy godziny. Wyjąć pojemnik z zamrażarki i przemieszać widelcem granitę. W trakcie dalszego zamrażania przemieszać jeszcze dwa razy, aby struktura granity była ziarnista.

Przed podaniem zeskrobać widelcem granitę, aby powstały kryształki. Podawać od razu.



Źródło: Gordon Ramsay, Desery.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz