poniedziałek, 16 maja 2016

Grillowane warzywa z halloumi według Sophie Dahl


To jedna z naszych ulubionych letnich potraw. W ogóle nie wymaga wysiłku, a jest pyszna ;) Przygotowuje się ją bardzo szybko, zwłaszcza jeśli użyjemy dwóch cukinii. Najbardziej jednak lubię połączenie jędrnej, soczystej cukinii z kremowym bakłażanem.

1 średni bakłażan
1 duża cukinia
sól
sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy
mielony kumin
225 g halloumi

Bakłażana i cukinię pokroić wzdłuż na plastry. Bakłażana posolić, włożyć do dużego sitka i odstawić na 30 min, a po tym czasie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Rozgrzać duży grill w piekarniku (użyłam górnej komory piekarnika, grill nastawiony na 240°C). Wymieszać sok z cytryny z oliwą. Ułożyć warzywa na ruszcie, używając pędzelka posmarować je z góry cytryną z oliwą. Piec 5 minut. Wyjąć blachę, odwrócić plastry warzyw, posmarować je z góry cytryną z oliwą i posypać kuminem. Piec kolejne 5 minut. 

Ser pokroić na cienkie plastry. Wyjąć blachę. Na warzywach ułożyć plasterki sera i zapiekać ok. 2-2,5 minut, aż ser się zrumieni (a potrafi się zrumienić nagle, w ciągu kilkunastu sekund). 


Inspiracja: Sophie Dahl, Apetyczna panna Dahl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz