To jedna z naszych ulubionych letnich potraw. W ogóle nie
wymaga wysiłku, a jest pyszna ;) Przygotowuje się ją bardzo szybko, zwłaszcza
jeśli użyjemy dwóch cukinii. Najbardziej jednak lubię połączenie jędrnej,
soczystej cukinii z kremowym bakłażanem.
1 średni bakłażan
1 duża cukinia
sól
sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy
mielony kumin
225 g halloumi
Bakłażana i cukinię pokroić wzdłuż na plastry. Bakłażana
posolić, włożyć do dużego sitka i odstawić na 30 min, a po tym czasie wypłukać
i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Rozgrzać duży grill w piekarniku (użyłam górnej komory
piekarnika, grill nastawiony na 240°C). Wymieszać sok z cytryny z oliwą. Ułożyć
warzywa na ruszcie, używając pędzelka posmarować je z góry cytryną z
oliwą. Piec 5 minut. Wyjąć blachę, odwrócić plastry warzyw, posmarować je z góry cytryną
z oliwą i posypać kuminem. Piec kolejne 5 minut.
Ser pokroić na cienkie plastry. Wyjąć blachę. Na warzywach
ułożyć plasterki sera i zapiekać ok. 2-2,5 minut, aż ser się zrumieni (a
potrafi się zrumienić nagle, w ciągu kilkunastu sekund).
Inspiracja: Sophie Dahl, Apetyczna panna Dahl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz