Najpierw przeraziła mnie ilość cukru w przepisie, ale
Nigella rekomendowała tę recepturę, podpierając się autorytetem swoich dwóch
babć, więc postanowiłam spróbować ;) Zamiast ponad dwukilogramowego łososia w
całości użyłam filetów i zmniejszyłam porcję. Przepis pochodzi z książki
„Nigella ekspresowo” — przygotowanie
dania trwa dwa dni, ale wcale się nie napracujecie ;) Łososia podałam z
roszponką i smażonymi ziemniakami.
1 kg filetów z łososia ze skórą
1 mały pęczki koperku
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
2 dymki
Sos:
4 ½ łyżeczki musztardy diżońskiej
1 łyżka brązowego cukru
125 ml kwaśnej śmietany
1 ½ łyżki białego octu winnego
sól morska
1 mały pęczek koperku
W rondlu ułożyć połowę filetów z łososia skórą do dna. Na
rybie rozłożyć pęczek koperku i przykryć drugą połową filetów, ułożoną skórą do
góry. Dodać sól, cukier, pieprz, dymki i zalać wodą tak, aby przykryła rybę.
Postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia, a
następnie zmniejszyć ogień, przykryć rondel i gotować rybę 10 minut.
Zdjąć garnek z ognia. Używając łopatek, przewrócić rybę na
drugi bok. Przykryć rondel i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na
noc.
Wyjąć rybę na papier do pieczenia, zdjąć skórę, porozdzielać
filety na kawałki i ułożyć na półmisku.
Zrobić sos: wymieszać musztardę z cukrem, a następnie ze
śmietaną i octem winnym, dodać świeżo zmieloną sól morską do smaku, posiekany
koperek i ponownie wymieszać. Przelać sos do sosjerki i podać do łososia.
Inspiracja: Nigella Lawson, Nigella ekspresowo.
Akcję Skandynawskie lato prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.
Szwedzi uwielbiają ryby ze słodką nutą. Bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńTa słodka nuta mnie przerażała, ale zupełnie niesłusznie. Na pewno wrócimy do tego przepisu.
UsuńAnia
Uwielbiam łososia pod każdą postacią. Na pewno w najbliższej przyszłości wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń