niedziela, 31 lipca 2016

Pierogi z truskawkami według Olii Hercules


Pierwszy na blogu przepis z książki „Mamuszka” :) Na początek pierogi z truskawkami, ale zamiast nich można użyć wydrylowanych moreli, wiśni, czereśni lub jeżyn. Ciasto jest robione na drożdżach i sodzie, a pierogi gotowane nie w wodzie, a na parze, jak — według autorki — czyni się w Połtawie. Zdecydowanie nie przypominają zwykłych pierogów ;)

1 łyżeczka cukru
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
125 ml ciepłej wody
olej
225 g mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
250 g drobnych truskawek
syrop klonowy lub miód

Do misy robota włożyć sól, cukier, pokruszone drożdże, wodę oraz ½ łyżeczki oleju i wymieszać łyżką lub szpatułką. Odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Dodać do misy mąkę i sodę, wyrobić ciasto na niskich obrotach. Powinno być zwarte i elastyczne.

Ciasto najlepiej wałkować na silikonowej macie, przy pomocy marmurowego wałka, w tym przypadku nie trzeba podsypywać go mąką. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną przykryć ściereczką, a drugą rozwałkować jak najcieniej. Ułożyć w odległości kilku centymetrów od siebie i od brzegu ciasta grupki truskawek, nakryć je ciastem, tak aby nie w środku nie zostało powietrze, i wycinać pierogi, używając karbowanego lejka (można też wykrawać krążki, nadziewać je i zlepiać ręcznie). Okrawki zlepić i powtórzyć czynności, a potem użyć odłożonej części ciasta. 

Koszyk do gotowania na parze nasmarować olejem, ustawić go na garnku z wrzącą wodą, włożyć do środka niezbyt ciasno pierogi. Przykryć koszyk i gotować 5 minut.

Odstawić na chwilę, aby truskawki nie były wrzące. Podawać ciepłe, skropione syropem klonowym lub miodem.


Inspiracja: Olia Hercules, Mamuszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz