piątek, 26 sierpnia 2016

Ciastka z muesli



Dziś — na specjalne życzenie mojej koleżanki z pracy — przepis na ciasteczka z muesli. Są smaczne i w miarę zdrowe ;) Spróbujcie użyć muesli o dobrym składzie, wtedy tylko spora ilość masła może budzić wyrzuty sumienia, chyba że ktoś lubi je tak bardzo jak Witek i zjada tuzinami. Niekiedy przygotowuję z tego powodu od razu podwójną porcję ;)


Wprowadziłam drobne zmiany do przepisu, zamiast płatków owsianych daję więcej muesli, a zwykłą mąkę pszenną zastępuję pełnoziarnistą. Z podanych proporcji wyjdzie około 25-30 ciastek o średnicy 6-7 cm.

370 g masła
440 g muesli
180 g wiórków kokosowych
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
140 g brązowego cukru
70 g sezamu
2 łyżki miodu
2 jajka

Masło roztopić i lekko przestudzić. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 15 minut. Formować z masy kulki wielkości bardzo dużych orzechów włoskich, kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać dłonią. Można lekko wyrównać brzegi ciastek.

Piec w temperaturze 170°C przez 13-15 minut (piekę w dolnej komorze na dwóch poziomach z włączoną grzałką dolną i termoobiegiem lub — jeśli robię ciasteczka w podwójnej porcji — z wyjętą przegrodą na trzech poziomach). 

Wyjąć blachy, odczekać kilka minut, a potem przełożyć ciasteczka na kratki i wystudzić. Przechowywać szczelnie zamknięte.


Inspiracja: The Australian Women's Weekly „Everyday cakes & cookies”, przepis znaleziony na blogu Moje wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz