czwartek, 29 listopada 2018

Zapiekane naleśniki z kokosem


Jeśli lubicie kokos i syrop klonowy, wypróbujcie te naleśniki. Zmieniłam nieco przepis, dodając trochę masła, skróciłam też czas pieczenia, a następnym razem podam je raczej z sosem waniliowym niż lodami, co polecam tym wszystkim, którzy chcą uniknąć zalewania naleśników dużą ilością syropu.

12 naleśników wg tego przepisu (smażonych na patelni o średnicy ok. 24 cm)

50 g wiórków kokosowych
50 ml syropu klonowego
3 łyżki masła


lody waniliowe albo sos waniliowy
syrop klonowy

Naleśniki złożyć w trójkąty, umieścić w jednym dużym lub czterech mniejszych naczyniach żaroodpornych. Posypać wiórkami kokosowymi, skropić syropem klonowym, a na górze umieścić kawałki masła. Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut i podawać z lodami albo sosem waniliowym oraz syropem klonowym.



Inspiracja: Jedzenie gotowe!



Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.


4 komentarze:

  1. Jaki smakowity pomysł. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy syrop klonowy można zastąpić innym produktem? ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podobają. Pytanie mam tylko, czy nie przywarły do naczynia? Posmarować je masłem?

    OdpowiedzUsuń